Sernik rabarbarowo-truskawkowy
To jest zmodyfikowany przepis na Waniliowy sernik na piernikowym spodzie.
Przepis na tortownice o przekroju 22 cm.
ok. 250 g ciastek digestive
130 g stopionego masła
500 g śmietankowego, mielonego i tłustego twarogu
ok. 180 g cukru i szczypta soli
4 duże jajka albo 5 mniejszych
2 łyżki gęstej śmietany - 22% albo i więcej
2 łyżki ekstraktu waniliowego albo wnętrze laski wanilii ewentualnie domowy cukier waniliowy
dżem rabarbarowo-truskawkowy do posmarowania wierzchu ciasta
Ciastka zmiksowałam w blenderze - ale nie na zupełny pył. Dodałam stopionego masła, wymieszałam i wysypałam do tortownicy, wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Trzeba masę dobrze ugnieść i docisnąć do tortownicy. Warstwa ciastek nie może być za gruba. Następnie wstawiłam wszystko do lodówki na jakieś 30 minut.
W tym czasie przygotowałam masę serową. Twaróg zmieliłam i utarłam w mikserze, dodałam cukier oraz szczyptę soli i utarłam. Następnie stopniowo dodałam jajka - dobrze wymieszałam, tak by nie było grudek (można oddzielić żółtka od białek i białka ubić na sztywno, dodać na końcu). Na koniec dodałam ekstraktu waniliowego i wymieszałam. Na ciastkowy spód przelałam masę serową.
Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na około 45 - 50 minut. Teraz czas na wyjęcie sernika i posmarowanie wierzchu dżemem. Znów trzeba wstawić sernik do piekarnika - na 15 minut - pod górną grzałkę, tak by się podpiekł. Bardzo trzeba uważać, żeby go nie spalić.
Można też na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą - parująca woda sprawi, że sernik nie wyschnie. Ja zawsze wstawiam i zawsze to działa.
Sernik wyszedł kremowy, nie za słodki i bardzo delikatny.