Sernik przekładany - Pokusa Pameli
No powiedzcie, że nie brzmi obiecująco? Pokusa Pameli - hmmm... Warstwowy sernik z dodatkiem budyniu, przekładany kruchym ciastem waniliowym i posypany wiórkami kokosowymi. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Ciasto jest dosyć słodkie w smaku, ale do kawki wyśmienite :). Jedyny warunek, dla osiągnięcia wyśmienitego efektu - to fakt, że przed podaniem musi odstać całą noc w lodówce, żeby wszystkie warstwy dobrze się przegryzły.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka wanilii
- 1 kg białego twarogu
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 200 g masła
- 1 budyń śmietankowy
- 2 jajka
- wiórki kokosowe
Biały twaróg (drobno pokruszony), jajka, cukier i masło przełożyć do garnka (fot.2), dokładnie wymieszać i zagotować na małym ogniu, aż do momentu, gdy masa się zagotuje. Następnie dodać budyń śmietankowy wymieszany z mlekiem. Dokładnie zamieszać i ponownie zagotować, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do wystudzenia.
Każdą warstwę wystudzonego wcześniej ciasta, przełożyć masą budyniowo - serową (fot.3). Wierzch Pokusy dodatkowo posmarować cienką warstwą masy i posypać wiórkami kokosowymi (fot.4). Wstawić do lodówki na całą noc.
Źródło: kulinarneinspiracjefutki
drukuj przepis