Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Jest obłędny! Jeden z najlepszych jakie jadłam. Mocno kremowy, z dodatkiem kremu z pistacji, dodatkowo polany polewą o smaku pistacjowym. Dekoruję go oczywiście pokruszonymi pistacjami, bo pistacji nigdy za wiele 🙂 oraz liofilizowanymi malinami, których lekka kwaśność fajnie przełamuje słodki smak pistacji.  Piekę go w kąpieli wodnej, to bardzo prosty sposób na uzyskanie idealnie równego sernika. Tak pieczone serniki są również bardziej wilgotne i kremowe. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Sernik pistacjowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print

Sernik pistacjowy

Składniki na sernik pistacjowy:

  • Spód :
  • 150 g ciasteczek zbożowych

  • 50 g masła

  • Masa serowa :
  • 1 kg zmielonego twarogu

  • 4 duże jajka

  • 150 ml śmietanki 30%

  • 150 g drobnego cukru

  • 200 g kremu pistacjowego

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • Polewa :
  • 50 ml śmietanki 30%

  • 50 g białej czekolady

  • 1 łyżka kremu z pistacji

  • Dodatkowo :
  • pokruszone pistacje

  • maliny liofilizowane

 

Jak przygotować sernik pistacjowy?

  • Przygotować spód : ciasteczka zmielić w malakserze, przełożyć do miseczki. Dodać roztopione masło, rozcierać w palcach aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!). Masę ciasteczkową wyłożyć na spód foremki i równomiernie rozmieścić na całej powierzchni.
  • Przygotować masę serową : do miski przełożyć twaróg, jajka, śmietankę, cukier, krem pistacjowy (1 łyżkę odstawiamy do małej miseczki, przyda się do przygotowania polewy) i skrobię ziemniaczaną. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Gotową masę przelać do foremki.
  • Pieczenie w kąpieli wodnej : piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165 stopni. Na dno wkładamy małą foremkę, lub naczynie żaroodporne. Wlewamy do niego wrzątek, mniej więcej do ¾ wysokości. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 70 minut, aż cała masa się zetnie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostudzenia, następnie przełożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Przygotować polewę : w małym garnuszku umieścić śmietankę, czekoladę i krem pistacjowy. Podgrzewać na małym ogniu, jednocześnie mieszając trzepaczką rózgową, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Gotową polewą polać sernik. Posypać pokruszonymi pistacjami i liofilizowanymi malinami.

Kategorie przepisów