Sernik pistacjowy

Jest obłędny! Jeden z najlepszych jakie jadłam. Mocno kremowy, z dodatkiem kremu z pistacji, dodatkowo polany polewą o smaku pistacjowym. Dekoruję go oczywiście pokruszonymi pistacjami, bo pistacji nigdy za wiele 🙂 oraz liofilizowanymi malinami, których lekka kwaśność fajnie przełamuje słodki smak pistacji. Piekę go w kąpieli wodnej, to bardzo prosty sposób na uzyskanie idealnie równego sernika. Tak pieczone serniki są również bardziej wilgotne i kremowe. Gorąco polecam!
Pin Print
Sernik pistacjowy
Składniki na sernik pistacjowy:
- Spód :
-
150 g ciasteczek zbożowych
-
50 g masła
- Masa serowa :
-
1 kg zmielonego twarogu
-
4 duże jajka
-
150 ml śmietanki 30%
-
150 g drobnego cukru
-
200 g kremu pistacjowego
-
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- Polewa :
-
50 ml śmietanki 30%
-
50 g białej czekolady
-
1 łyżka kremu z pistacji
- Dodatkowo :
-
pokruszone pistacje
-
maliny liofilizowane
Jak przygotować sernik pistacjowy?
- Przygotować spód : ciasteczka zmielić w malakserze, przełożyć do miseczki. Dodać roztopione masło, rozcierać w palcach aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!). Masę ciasteczkową wyłożyć na spód foremki i równomiernie rozmieścić na całej powierzchni.
- Przygotować masę serową : do miski przełożyć twaróg, jajka, śmietankę, cukier, krem pistacjowy (1 łyżkę odstawiamy do małej miseczki, przyda się do przygotowania polewy) i skrobię ziemniaczaną. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Gotową masę przelać do foremki.
- Pieczenie w kąpieli wodnej : piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165 stopni. Na dno wkładamy małą foremkę, lub naczynie żaroodporne. Wlewamy do niego wrzątek, mniej więcej do ¾ wysokości. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 70 minut, aż cała masa się zetnie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostudzenia, następnie przełożyć na kilka godzin do lodówki.
- Przygotować polewę : w małym garnuszku umieścić śmietankę, czekoladę i krem pistacjowy. Podgrzewać na małym ogniu, jednocześnie mieszając trzepaczką rózgową, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Gotową polewą polać sernik. Posypać pokruszonymi pistacjami i liofilizowanymi malinami.