Sernik piernikowy

Sernik piernikowy



Witam serdecznie po dłuższej przerwie. Bardzo dziękuję za pamięć i życzenia świąteczne.
Dzisiaj chcę zaprezentować przepis na wspaniały sernik piernikowy. Przepis pochodzi z książki „Przepisy mistrza Pawła Małeckiego – Cukiernia Lidla”.
Książkę tę dostałam od przyjaciółki Sylwii, która wiedząc, że prowadzę bloga kulinarnego specjalnie dla mnie uzbierała punkty i zrobiła mi wspaniały prezent. Dziękuję Sylwio :-) A wracając do wypieku, sernik jest tak wspaniały, że rozpływa się w ustach. Delikatne puszyste ciasto na spodzie a na wierzchu starte kruche kakaowe ciasto tworzą wspaniałe trio w jak najbardziej świątecznym wydaniu. Przepis na dużą blachę ciasta.
Zdjęcie - Sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na kruche ciasto czekoladowe:
200 g mąki pszennej
15 g kakao
75 g cukru
5 g przyprawy do piernika
1 opakowanie ( 16 g ) cukru waniliowego
150 g margaryny
1 żółtko
Sposób wykonania: Mąkę i kakao przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 45 – 50 minut.

Składniki na spód piernikowy:
125 g mąki pszennej tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia
40 g cukru trzcinowego
2 opakowania cukru waniliowego
4 jajka 180 g margaryny
140 g czekolady deserowej
100 g miodu
15 g przyprawy do piernika.

Zdjęcie - Sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy miód, margarynę i przyprawę do piekarnika. Wszystko dokładnie mieszamy nie doprowadzając do wrzenia, do momentu, kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie ze sobą połączą. Temperatura podgrzewania tych składników nie powinna być wyższa niż 50 – 60 stopni C. Roztopione składniki studzimy do temperatury 30 -35 stopni C. Całe jajka ubijamy z cukrem waniliowym i trzcinowym na puszystą masę. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Przesiane mąki dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać a następnie dodać wystudzoną masę czekoladową i wszystko wymieszać. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.

Składniki na masę serową:
1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam gotowy ser z wiaderka)
250 g cukru ( w przepisie było 150 g, dla mnie masa była mało słodka)
50 g miękkiej margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 budynie po 20 g w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym (bez cukru)
200 g śmietanki 30 %
4 jajka

Sposób wykonania:
Cukry utrzeć z margaryną na puszystą masę, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ser i śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i na końcu dodać budynie w proszku.
Na upieczony i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach piekarnika, żeby ciasto nie opadło.
Po wystudzeniu, sernika można posypać cukrem pudrem Smacznego :-)

Kategorie przepisów