Sernik pieczony z dynią

Sernik pieczony z dynią
Amore powiedział, że to najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadł... A słowa pochwały z jego ust to rzadkość... Uwierzcie mi i koniecznie spróbujcie... Sernik pieczony nie należy do najłatwiejszych, nie zawsze wychodzi i wymaga trochę pracy i cierpliwości... Koniecznie należy pozostawić go na całą noc w lodówce by stężał i nabrał mocy... Wynagrodzi niespotykanym smakiem, wilgotnością i absolutną rozkoszą w ustach!
Przepis powstał przy okazji mojego kolejnego artykułu "Ukłon w stronę Pani Dyni!" - zapraszam do lektury.
Zdjęcie - sernik pieczony z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - sernik pieczony z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - sernik pieczony z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:
SPÓD:
  • 12 szt owsianych ciasteczek
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki masła
MASA:
  • 250 ml pure z dyni (ugotować dynię w niesolonej wodzie i zmiksować, ostudzić)
  • 125 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 600g twarogu na sernik
  • 0,5 szklanki białego cukru
  • 0,5 szklanki jasnego, brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • bita śmietana


Zdjęcie - sernik pieczony z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasteczka wkładamy do woreczka, zawijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem na proszek, który łączymy z roztopionym masłem i cynamonem. Wykładamy do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy przez 8-10 min w temp. 180 st.C. W misce mieszamy pure z dyni, śmietanę, wanilię, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól. W osobnej misce miksujemy twaróg (ok 2 min do uzyskania ładnej, kremowej konsystencji), następnie stopniowo dodajemy cukier (biały i brązowy, ciągle miksujemy), jajka oraz mąkę kukurydzianą. Mieszamy zawartości obu misek i całość wylewamy do tortownicy z przestudzonym dnem. Pieczemy 80 min w temp. 160 st.C. w kąpieli wodnej (tortownicę układamy na większej blasze i zalewamy ją wodą, do 2 cm wysokości tortownicy). Podajemy najlepiej na drugi dzień lub co najmniej po ok 4-5 godzinach, przyozdobione bitą śmietaną i pestkami dyni.

Kategorie przepisów