Sernik pieczony z dynią
Amore powiedział, że to najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadł... A słowa pochwały z jego ust to rzadkość... Uwierzcie mi i koniecznie spróbujcie...
Sernik pieczony nie należy do najłatwiejszych, nie zawsze wychodzi i wymaga trochę pracy i cierpliwości... Koniecznie należy pozostawić go na całą noc w lodówce by stężał i nabrał mocy... Wynagrodzi niespotykanym smakiem, wilgotnością i absolutną rozkoszą w ustach!
Przepis powstał przy okazji mojego kolejnego artykułu "Ukłon w stronę Pani Dyni!" - zapraszam do lektury.
Składniki:
SPÓD:
Ciasteczka wkładamy do woreczka, zawijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem na proszek, który łączymy z roztopionym masłem i cynamonem. Wykładamy do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy przez 8-10 min w temp. 180 st.C. W misce mieszamy pure z dyni, śmietanę, wanilię, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól. W osobnej misce miksujemy twaróg (ok 2 min do uzyskania ładnej, kremowej konsystencji), następnie stopniowo dodajemy cukier (biały i brązowy, ciągle miksujemy), jajka oraz mąkę kukurydzianą. Mieszamy zawartości obu misek i całość wylewamy do tortownicy z przestudzonym dnem. Pieczemy 80 min w temp. 160 st.C. w kąpieli wodnej (tortownicę układamy na większej blasze i zalewamy ją wodą, do 2 cm wysokości tortownicy). Podajemy najlepiej na drugi dzień lub co najmniej po ok 4-5 godzinach, przyozdobione bitą śmietaną i pestkami dyni.
Przepis powstał przy okazji mojego kolejnego artykułu "Ukłon w stronę Pani Dyni!" - zapraszam do lektury.
Składniki:
SPÓD:
- 12 szt owsianych ciasteczek
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki masła
- 250 ml pure z dyni (ugotować dynię w niesolonej wodzie i zmiksować, ostudzić)
- 125 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,25 łyżeczki soli
- 600g twarogu na sernik
- 0,5 szklanki białego cukru
- 0,5 szklanki jasnego, brązowego cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- bita śmietana
Ciasteczka wkładamy do woreczka, zawijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem na proszek, który łączymy z roztopionym masłem i cynamonem. Wykładamy do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy przez 8-10 min w temp. 180 st.C. W misce mieszamy pure z dyni, śmietanę, wanilię, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól. W osobnej misce miksujemy twaróg (ok 2 min do uzyskania ładnej, kremowej konsystencji), następnie stopniowo dodajemy cukier (biały i brązowy, ciągle miksujemy), jajka oraz mąkę kukurydzianą. Mieszamy zawartości obu misek i całość wylewamy do tortownicy z przestudzonym dnem. Pieczemy 80 min w temp. 160 st.C. w kąpieli wodnej (tortownicę układamy na większej blasze i zalewamy ją wodą, do 2 cm wysokości tortownicy). Podajemy najlepiej na drugi dzień lub co najmniej po ok 4-5 godzinach, przyozdobione bitą śmietaną i pestkami dyni.