Sernik nowojorski
Popularny amerykański sernik zwany „New York”, oparty na recepturach kuchni izraelskiej. Delikatny o kremowej konsystencji, wypiekany w niskich temperaturach lub w kąpieli wodnej, wówczas zachowuje jasny kolor i nigdy się nie przypali.
Zawsze niezawodny i niesamowicie smaczny. Jeszcze lepiej smakuje podany z bitą smietaną i owocami. Polecam !
Składniki:
- 1 kg serka Quark
- 220 g drobnego cukru
- 4 jaja
- 1 żółtko
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2/3 szklanki kwaśnej smietany
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
oraz:
- 250 g czekoladowych herbatników Digestive
- 85 ml rozpuszczonego masła
- 300 ml smietany kremowej 30%
- 3 łyżki cukru lub cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- owoce: maliny, borówki
Wykonanie:
- Herbatniki drobno zmielić dodać rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć dno tortownicy o wymiarach 24 cm.
- Schłodzić 20 minut, następnie podpiec w piekarniku w temp. 180 st. C przez 15 minut. Odstawić do wystudzenia.
- Serek z cukrem zmiksować dodać po jednym jajku i żółtko.
- Następnie przesianą skrobię ziemniaczaną i miksować do połączenia składników.
- Smietanę wymieszać z wanilią i sokiem z cytryny dodać do masy serowej.
- Wszystko miksować na średnich obrotach do otrzymania jednolitej masy.
- Masę serową przelać na zimny spód.
- Piec w 190 st. C przez 10 minut, następnie w 160 st. C przez 50 minut.
- Pozostawić w piekarniku przez 30 minut, następnie uchylić drzwiczki piekarnika do wystudzenia sernika.
- Schłodzić w lodówce przez 4 godziny i wyjąć z formy.
- Smietanę ubijać przez 30 sekund, dodać cukier, ekstrakt waniliowy i miksować do zgęstnienia.
- Wyłożyć na wierzch sernika nowojorskiego, ułożyć owoce, które można posypać cukrem pudrem.
Smacznego ?