Sernik na zimno z musem śliwkowym
Przyjęło się, że jak deser ze śliwkami to musi być pieczony, a ja tym razem wymyśliłam sobie coś do czego piekarnik potrzebny nie jest. Taki dwuwarstwowy sernik na zimno, a że śliwki lubię korzenne aromaty to dodałam cynamonu, a na spód użyłam ciasteczek korzennych. Wszystkie smaki idealnie się tutaj skomponowały i wyszedł naprawdę smaczny i efektowny, jesienny deser, na który przepis zostawiam Wam poniżej:
Sernik na zimno z musem śliwkowym - składniki i przygotowanie:
Masa serowa:
- ok 20 sztuk ciastek korzennych (użyłam lidlowych, ale mogą być dowolne inne, lub po prostu herbatniki)
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (nie jest konieczna ale dzięki niej masa jest stabilna i ładnie się kroi)
- 1/4 szklanki mleka (może być woda, ale dodatek mleka sprawia że żelatyna jest zupełnie niewyczuwalna)
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. W międzyczasie na spodzie tortownicy (średnica 26 cm) układamy warstwę ciastek. Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu (pamiętajcie by nie robić tego zbyt długo). Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej ok 2 łyżek kremu mieszamy, a następnie wszystko wlewamy do kremu i miksujemy tylko do połączenia. Gotową masę wykładamy na ciastka, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki.
Mus śliwkowy:
- 800 g śliwek (waga z pestkami)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 ml śmietany 30%
- 4 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, umieszczamy w garnku dodajemy cukier oraz cynamon i dusimy ok 10 minut aż śliwki zrobią się miękkie. Wtedy zdejmujemy je z ognia i blendujemy, jak widać na zdjęciach u mnie pozostały kawałki skórek, ale można to zrobić dokładniej. Do zblednowanych śliwek dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Gotowy mus odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy.
Gdy mus ostygnie dodajemy do niego po łyżce ubitej śmietany i miksujemy do połączenia. Gotowy mus wykładamy na masę serową, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.