Sernik na zimno z jagodami
Jeden z najlepszych serników na zimno, jaki do tej pory jadłam. Leciutki, śmietankowy i mocno jagodowy:)i jeszcze te ta galaretka z owoców...pycha! Bardzo gorąco polecam!
/źródło: Moje słodkie impresje/
Sernik na zimno z jagodami
Składniki na formę o średnicy 26 cm
- opakowanie biszkoptów (ok. 150g)
Tortownice wyłozyć folia spożywczą (łatwiej bedzie wyjąc sernik z formy) i na dnie poukładać biszkopty.
Masa serowa
1 kg serka śmietankowego (z wiaderka)
200 ml śmietanki kremówki (30%)
1,5 szklanki cukru pudru (mozna dodać odrobinę mniej)
2,5 szklanki jagód (1,5 szklanki zmiksować resztę pozostawić w całości)
4 łyżki żelatyny + ok. 0,5 szklanki gorącej wody
1 łyzeczka ekstraktu waniliowego
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Serek zmiksować na niskich obrotach z cukrem pudrem, ubitą na sztywno śmietanką, ekstraktem waniliowym oraz 2/3 rozpuszczonej żelatyny.
Powstałą masę podzielić na pół. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać mus jagodowy oraz pozostałą żelatynę, na koniec wmieszać całe jagody.
Masę jagodową wyłożyć na biszkopty, na to delikatnie nałożyć masę białą. Włożyć do lodówki, aby masa stężała - w tym czasie zająć sie przygotowaniem galaretki jagodowej.
Galaretka jagodowa:
1,5 szklanki jagód
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyzeczki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
Jagody zmiksować, wymieszać z cukrem i rozpuszczoną , ostudzoną żelatyną. Wylać na masę serową i odstawić do lodówki (najlepiej na noc).
Smacznego!