Sernik na zimno babci Małgosi
Składniki
- 2 serki homogenizowane
- 1 szklanka cukru pudru + 1 szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki kakao
- 1 masło roślinne
- 1 galaretka
- 1/2 szklanka wody
Przygotowanie Cukier, żółtko i masło utrzeć, dodać serki, a na końcu żelatynę rozpuszczoną z mlekiem. Podzielić na 2 części, do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wlać do tortownicy 1 część, gdy zgęstnieje wlać drugą.
PIANKA
6 białek ubić z 1 szklanką cukru-pudru, na sztywno. 1 galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody. Gdy ostygnie dodać do piany ciągle mieszając. Gdy sernik zgęstnieje dodać piankę.
Sernik autorstwa mojej ukochanej babci Małgosi, zachowałam go dla pokoleń :) Smacznego!