Sernik na serkach homogenizowanych

Sernik na serkach homogenizowanych na kruchym spodzie kakaowym. Bardzo prosty przepis na pyszny i lekki sernik.

Spód jest kruchy i mocno kakaowy, który fajnie kontrastuje ze smakiem serków. Masa serowa jest delikatna, lekka na waniliowych serkach homogenizowanych.

Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i wymaga tylko kilku prostych składników.

Sernik na serkach homogenizowanych to fajny pomysł na szybkie ciasto, które będzie idealne w sezonie jesiennym.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Zdjęcie - Sernik na serkach homogenizowanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SERNIK NA SERKACH HOMOGENIZOWANYCH

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 4 żółtka, duże (zimne)
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ Z SERKÓW:

  • 100 g masła, temp pokojowa
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 4 x 150 g serek homogenizowany waniliowy, temp. pokojowa
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 6 białek, temp. pokojowa
  • 2 żółtka, temp. pokojowa
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, kakao, proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i sól, szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedna nieco większa) i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie większą część ścieramy na tarce o dużych oczach i równomiernie rozprowadzamy na dnie formy lekko dociskając. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min.
W międzyczasie wykonujemy masę serową. Masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce serek homogenizowany. Dodajemy przesiany proszek budyniowy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy delikatnie do masy serowej i mieszamy do połączenia. Wykładamy na podpieczony spód oraz na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min.

Zdjęcie - Sernik na serkach homogenizowanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Inspiracja: panipanidomu.pl

Przepisy z tych kategorii

Sernik izaura
1

Sernik izaura

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sernik z musem czekoladowym
3

Sernik z musem czekoladowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik kinder country
1

Sernik kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto poduszkowiec
1

Ciasto poduszkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik japoński
3

Sernik japoński

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik biała czekolada z karmelem- prosto i pysznie
3

Sernik biała czekolada z karme…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka