Sernik na biszkopcie

Sernik na biszkopcie

Z tym sernikiem wybieram się dzisiaj do koleżanki, która niedawno została mamą po raz drugi. Szukałam ciasta, które byłoby lekkie, bez produktów mogących zaszkodzić karmiącej mamie ani niemowlęciu, takich jak orzechy, kakao czy czekolada. Mam nadzieję, że ten serniczek im posmakuje :)

UWAGA: podane składniki wystarczą na dużą blachę. Ja robiłam z połowy porcji.

Składniki:

Biszkopt:

8 jajek

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

8 łyżek cukru

1,5  łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Masa serowa:

1 kg twarogu, mielonego 2 razy

1 kostka masła

5 jajek

1 szklanka cukru

2 torebki cukru waniliowego

2 budynie śmietankowe

100 ml mleka

rodzynki

Do dekoracji:

dowolna galaretka (u mnie brzoskwiniowa) lub czekolada

Przygotowanie biszkoptu:

Żółtka utrzyj z cukrem. Przesiej mąkę i proszek, wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do masy żółtkowej, i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wylej ciasto na blachę, piecz 20-25 minut w 180 stopniach. Następnie zostaw biszkopt do ostygnięcia.

Przygotowanie masy serowej:

Masło rozpuść i pozostaw na chwilę, aby przestygło. Twaróg zmiksuj z jajkami, cukrem i roztopionym masłem. Budynie wymieszaj w mleku i dodaj do twarogu. Masę zagotuj - będzie gotowa, kiedy na powierzchni będą tworzyć się duże bąble, i całość nieco zgęstnieje. W trakcie gotowania, wrzuć do masy rodzynki i pamiętaj o ciągłym mieszaniu masy od dna, żeby nie przypaliła się. Gorącą masę wylej na biszkopt i całość zostaw, żeby wystygło.

Dekoracja:

Przestygnięty sernik polej czekoladą lub galaretką. Przed podaniem, trzymaj przez kilka godzin w lodówce.

Zdjęcie - Sernik na biszkopcie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów