Sernik mocno kokosowy
Spód sernika:
200 g ciastek digestive
15 g wiórków kokosowych
125 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
250 g serka kremowego - ja użyłam twarogu śmietankowego
110 - 150 g cukru pudru
300 ml kwasnej, tłustej śmietany
300 ml mleczka kokosowego z puszki
40 g wiórków kokosowych
35 g mąki ziemniacznej
3 jajka
Polewa:
100 g czekolady deserowej
60 g masła
Blenderem rozkruszyć ciastka, dodać do nich wiórki kokosowe. Zmiksować i dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać i masę wcisnąć do formy o średnicy 24 cm - forma musi byc wyłożona folią aluminiową. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Ubić razem ser, cukier, śmietanę, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku ubijając dokładnie. Masę przelać na spód ciasteczkowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C - piec około półtorej godziny. Schłodzić a następnie całość wstawić do lodówki na noc. Schłodzony sernik polać masą czekoladową.
Przepis wzięłam z blogu Dorotus76 :-) Dziękuję uprzejmie.
Troszkę go zmodyfikowałam ale tylko trochę.
Wyszedł naprawdę smaczny - delikatny, kremowy. Doskonały przepis. No i to nie jest żadna filozofia i nic skomplikowanego.