Sernik marchewkowy
Po długiej przerwie zapraszam Was na pyszne połączenie sernika z ciastem marchewkowym :) Przepis znalazłam na stronie TASTY. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na tortownicę 20-22 cm
Ciasto marchewkowe: 2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki oleju
1-2 krople aromatu waniliowego
2 średnie marchewki, obrane, utarte na tarce
Sernik: 500 g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie lub przeciśniętego przez praskę
2/3 szklanki cukru pudru
2 jajka
1-2 krople aromatu waniliowego
1/2 szklanki śmietany 36%
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. Zaczynamy od przygotowania ciasta marchewkowego: W misie miksera umieszczamy jajka i cukier puder, ubijamy na jednolitą błyszczącą pianę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i gałkę muszkatołową. Wlewamy olej i aromat, miksujemy przez chwilę, aż składniki się połączą. Dodajemy utartą marchewkę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
3. W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier puder, jajka, aromat waniliowy i śmietanę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
4. Do przygotowanej tortownicy wykładamy 2/3 ciasta marchewkowego, wyrównujemy. Teraz wykładamy 1/2 masy serowej, wyrównujemy. Wykładamy resztę ciasta marchewkowego oraz resztę masy serowej, wyrównujemy.
5. Tortownicę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, aż boki się zarumienią, a środek stanie się sprężysty. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
Składniki na tortownicę 20-22 cm
Ciasto marchewkowe: 2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki oleju
1-2 krople aromatu waniliowego
2 średnie marchewki, obrane, utarte na tarce
Sernik: 500 g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie lub przeciśniętego przez praskę
2/3 szklanki cukru pudru
2 jajka
1-2 krople aromatu waniliowego
1/2 szklanki śmietany 36%
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. Zaczynamy od przygotowania ciasta marchewkowego: W misie miksera umieszczamy jajka i cukier puder, ubijamy na jednolitą błyszczącą pianę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i gałkę muszkatołową. Wlewamy olej i aromat, miksujemy przez chwilę, aż składniki się połączą. Dodajemy utartą marchewkę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
3. W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier puder, jajka, aromat waniliowy i śmietanę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
4. Do przygotowanej tortownicy wykładamy 2/3 ciasta marchewkowego, wyrównujemy. Teraz wykładamy 1/2 masy serowej, wyrównujemy. Wykładamy resztę ciasta marchewkowego oraz resztę masy serowej, wyrównujemy.
5. Tortownicę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, aż boki się zarumienią, a środek stanie się sprężysty. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)