Sernik marcepanowy
Sernik
na spód
- 200 g pełnoziarnistych ciastek
- 50 g roztopionego masła
na masę twarogową
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 400 g masy marcepanowej
- 5 jajek
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki soku z limonki
ponadto
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietany 30%
- 100 -150 g płatków migdałowych
Formę wyłożyć papierem do pieczenia od środka a od strony zewnętrznej folią aluminiową.
Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem - wyłożyć dno tortownicy
Do miski wkładać pokruszone kawałki masy marcepanowej i wbijać do jednym jajku. Gdy składniki się połączą dodać cukier, następnie po trochu dodawać twaróg oraz śmietanę - zmiksować.
Masę serową wymieszać delikatnie z sokiem i przesianą mąką wylać na blaszkę.
Postawić ciasto na blaszce od piekarnika i wlać na nią wrzącą wodę, piec w 180 C przez ok 60 minut.
Przygotować polewę i migdały.
Do rondelka wlewam śmietanę i dodaję połamaną czekoladę podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada tylko się rozpuści ściągam z ognia lekko studzę i polewam jeszcze ciepły sernik. Płatki migdałów rumienię na suchej patelni teflonowej i posypuję wierzch.
Gdy sernik lekko przestygnie wstawiam go do lodówki aby porządnie się schłodziło.
Smacznego