Sernik krówkowy

Sernik krówkowy

Pyszny, słodziutki, mięciutki i rozpływający się w ustach sernik krówkowy. Mniam <3 Sernik zainspirowany jest przepisem ze strony Domowe Wypieki. Zapraszam do przygotowań!

Zdjęcie - Sernik krówkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spód: 100g margaryny
50g cukru
10g kakao
160g mąki pszennej
1 małe jajko
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowa: 400g krówek
200 ml mleka
700 g twarogu z wiaderka dobrej jakości
3 jajka

85g cukru
1 op. budyniu śmietankowego bez cukru



Dodatkowo: kakao do dekoracji


CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI



1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy), nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

3. Krówki siekamy na małe kawałki. 300 g przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukierków. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (żeby przyspieszyć ten proces, możecie włożyć garnek z mlekiem do garnka z lodowatą wodą i często mieszać).

4. Do misy miksera wrzucamy twaróg, cukier i jajka i zaczynamy ubijać. Po chwili dodajemy budyń, a następnie powoli wlewamy mleko. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników, aby zbytnio się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy resztę posiekanych krówek i delikatnie mieszamy.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę przelewamy na schłodzony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut, aż środek będzie sprężysty, a boki lekko zarumienione. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Schłodzony sernik dekorujemy kakao. Smacznego! :)

Zdjęcie - Sernik krówkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów