Sernik królewski - klasyczny
Jest to jeden z moich ulubionych serników. Dość ciężki, mocno serowy. Waniliowy aromat złamany kakaowym spodem. Połączenie idealne. Bardzo polecam.
Ilość: dla 8-12 osób
Poziom trudności: 6/10
Czas przygotowania: 2h
SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg tłustego twarogu sernikowego
- 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki rodzynek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W robocie kuchennym umieściłam wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko wyrobiłam. Można to zrobić oczywiście tradycyjnie ręcznie. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części i obie zawinęłam w folię spożywczą i umieściłam w zamrażarce na 2h.
2. W międzyczasie wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia.
3. Oddzieliłam żółtka o białek.
4. Utarłam masło z cukrem stopniowo dodając żółtka. A następnie ser. Ubiłam białka na sztywną masę i dodałam do masy serowej a następnie dodałam pozostałe składniki delikatnie mieszając.
5. Jedną część zmrożonego ciasta starłam na tarce o dużych oczkach i wyłożyłam na kwadratowej blaszce o wymiarach 25x25m. I wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 175st na 10 minut.
6. Po tym czasie na podpieczony spód wylałam masę serową, a na jej wierzch starłam pozostałą część ciasta.
7. Całość piekłam 1h i 10minut.
Smacznego!