Sernik krakowski
Polski, tradycyjny sernik krakowski z typową kratką z ciasta kruchego.
Najbardziej lubiany i często pieczony na święta.
Ciężka konsystencja dzięki trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu z dodatkiem słodkich rodzynek.
Polecam najlepszy przepis na doskonały, świąteczny sernik krakowski.
Składniki na sernik krakowski:
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
- trzykrotnie zmielonego
- 1 szklanka cukru drobnego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
- 6 jajek
- 200 g masła miękkiego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
- rodzynki
- cukier puder do posypania
Jak wykonać sernik krakowski?
Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do otrzymania luźnej kruszonki.
Dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut.
Rozwałkować 2/3 ciasta i wyłożyć dno formy, ponakłuwać widelcem.
Odstawić w formie do schłodzenia.
W między czasie przygotować twaróg, który trzykrotnie zmielić.
Utrzeć z cukrem i miękkim masłem.
Następnie zmiksować z żółtkami i pastą waniliową oraz mąką.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie do napęcznienia.
Odcedzić, osuszyć oprószyć mąką i dodać do masy serowej.
Całość masy przełożyć na spód ciasta, wyrównać.
Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paski o szerokości 1,5-2 cm
i ułożyć na serniku w kratkę.
Posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec w 180'C przez ok. 1 godzinę.
Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Sernik krakowski jest najlepszym sernikiem na święta Wielkanocne.
Smacznego !