Sernik krakowski

Sernik  krakowski
Bardzo dawno nie jadłam sernika – postanowiłam go wreszcie upiec i okazało się, że wybrałam bardzo popularny przepis, widziałam go między innymi na blogu Kucharzysz? Sernik jest niezwykle puszysty i wszystkim nam smakował, nawet tym, którzy entuzjastami sernika nie są. Przepis pochodzi z broszurki „Serniki” Poradnika Domowego.

Składniki:
Ciasto: 
30 dag mąki
10 łyżek cukru 
8 łyżek niezbyt twardego masła 
2 jajka 
4 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli
Masa serowa: 
75 dag sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (ja dałam 1 kg gotowego sera do wypieków) 
25 dag cukru 
4 białka i 4 żółtka 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
20 dag rodzynek 
3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Lukier: 
30 dag cukru 
½ łyżeczki octu 6%
woda

Przygotowanie ciasta: 
jajka utrzyj z cukrem, dodaj połowę mąki, sól, proszek do pieczenia i dalej ucieraj na gładką masę. Schłodzone masło posiekaj z pozostałą mąką, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj i wyrób ciasto. 2/3 ciasta użyj do wyłożenia dna i boków blachy do pieczenia, pozostały kawałek włóż do lodówki. 
Przygotowanie masy: 
zmielony ser przełóż do miski. Białka ubij na pianę. Do sera wlej śmietanę i ucierając, dodawaj: cukier, żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, wyłóż na wierzch pianę z białek rodzynki, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj wszystko łopatką. Masę wyłóż na ciasto.
Z pozostałego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż z nich na masie kratkę. Piecz godzinę w temperaturze 190 stopni. 
Przygotowanie lukru: 
zagotuj 8 łyżek wody, wsyp cukier i wlej ocet. Gotuj kilka minut pod przykryciem. Zrób próbę „na nitkę”: spuść z łyżki kroplę syropu na talerzyk. Jeżeli utworzy cienką nitkę, gotowanie należy przerwać. Syrop przelej do miski, skrop zimną wodą, nieco ostudź i ucieraj drewnianą łyżką albo trzepaczką, aż zbieleje. Musi jednak pozostać dość płynny, żeby było go wygodnie rozprowadzić po wierzchu sernika. 

Zdjęcie - Sernik  krakowski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów