Sernik krakowski
Bardzo dawno nie jadłam sernika – postanowiłam go wreszcie upiec i okazało się, że wybrałam bardzo popularny przepis, widziałam go między innymi na blogu Kucharzysz? Sernik jest niezwykle puszysty i wszystkim nam smakował, nawet tym, którzy entuzjastami sernika nie są. Przepis pochodzi z broszurki „Serniki” Poradnika Domowego.
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
10 łyżek cukru
8 łyżek niezbyt twardego masła
2 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa:
75 dag sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (ja dałam 1 kg gotowego sera do wypieków)
25 dag cukru
4 białka i 4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag rodzynek
3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Lukier:
30 dag cukru
½ łyżeczki octu 6%
woda
Przygotowanie ciasta:
jajka utrzyj z cukrem, dodaj połowę mąki, sól, proszek do pieczenia i dalej ucieraj na gładką masę. Schłodzone masło posiekaj z pozostałą mąką, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj i wyrób ciasto. 2/3 ciasta użyj do wyłożenia dna i boków blachy do pieczenia, pozostały kawałek włóż do lodówki.
Przygotowanie masy:
zmielony ser przełóż do miski. Białka ubij na pianę. Do sera wlej śmietanę i ucierając, dodawaj: cukier, żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, wyłóż na wierzch pianę z białek rodzynki, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj wszystko łopatką. Masę wyłóż na ciasto.
Z pozostałego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż z nich na masie kratkę. Piecz godzinę w temperaturze 190 stopni.
Przygotowanie lukru:
zagotuj 8 łyżek wody, wsyp cukier i wlej ocet. Gotuj kilka minut pod przykryciem. Zrób próbę „na nitkę”: spuść z łyżki kroplę syropu na talerzyk. Jeżeli utworzy cienką nitkę, gotowanie należy przerwać. Syrop przelej do miski, skrop zimną wodą, nieco ostudź i ucieraj drewnianą łyżką albo trzepaczką, aż zbieleje. Musi jednak pozostać dość płynny, żeby było go wygodnie rozprowadzić po wierzchu sernika.
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
10 łyżek cukru
8 łyżek niezbyt twardego masła
2 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa:
75 dag sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (ja dałam 1 kg gotowego sera do wypieków)
25 dag cukru
4 białka i 4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag rodzynek
3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Lukier:
30 dag cukru
½ łyżeczki octu 6%
woda
Przygotowanie ciasta:
jajka utrzyj z cukrem, dodaj połowę mąki, sól, proszek do pieczenia i dalej ucieraj na gładką masę. Schłodzone masło posiekaj z pozostałą mąką, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj i wyrób ciasto. 2/3 ciasta użyj do wyłożenia dna i boków blachy do pieczenia, pozostały kawałek włóż do lodówki.
Przygotowanie masy:
zmielony ser przełóż do miski. Białka ubij na pianę. Do sera wlej śmietanę i ucierając, dodawaj: cukier, żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, wyłóż na wierzch pianę z białek rodzynki, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj wszystko łopatką. Masę wyłóż na ciasto.
Z pozostałego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż z nich na masie kratkę. Piecz godzinę w temperaturze 190 stopni.
Przygotowanie lukru:
zagotuj 8 łyżek wody, wsyp cukier i wlej ocet. Gotuj kilka minut pod przykryciem. Zrób próbę „na nitkę”: spuść z łyżki kroplę syropu na talerzyk. Jeżeli utworzy cienką nitkę, gotowanie należy przerwać. Syrop przelej do miski, skrop zimną wodą, nieco ostudź i ucieraj drewnianą łyżką albo trzepaczką, aż zbieleje. Musi jednak pozostać dość płynny, żeby było go wygodnie rozprowadzić po wierzchu sernika.