Sernik korzenny z gruszkami
Dzisiaj zapraszam na sernik z gruszkami o pysznej, kremowej konsystencji z dodatkiem musu gruszkowego. Ciasto dodatkowo przełożone jest plasterkami gruszek i zwieńczone chrupiącą, ciasteczkową kruszonką wykonaną z kakaowych ciasteczek owsianych i przyprawy korzennej. Tradycja z odrobiną urozmaicenia :)
Spód sernika:
- 340 g ciastek digestive
- 100 g roztopionego masła
- 1 kg twarogu (półtłustego)
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
- 1½ puszki gruszek w zalewie (820 g)
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ puszki gruszek w zalewie (do przełożenia)
- 200 g ciastek owsianych kakaowych
- 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
- 80 g roztopionego masła
Gruszki wyjąć z puszek na durszlak i dokładnie odsączyć. Odłożyć połowę zawartości jednej puszki na bok. Resztę gruszek przełożyć do wysokiego naczynia i za pomocą blendera, zmiksować owoce na papkę. Odstawić.
Teraz czas na masę serową. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce. Włożyć do dużej miski. Do zmielonego twarogu dodać mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksować na małych obrotach miksera. Następnie dodać mleko skondensowane. Dodawać po jajku i żółtka, miksując po każdym dodanym przez około 15 sekund, na małych obrotach, do połączenia się składników. Na koniec dodać mus gruszkowy. Wymieszać. Masa będzie dosyć rzadka, ale taka właśnie ma być :)
Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C. Część masy serowej wylać do tortownicy ze spodem ciasteczkowym, na wysokość 3-4 cm. Wstawić do piekarnika. Zapiec przez 15 minut. Odłożone wcześniej gruszki (½ puszki) pokroić na cieniutkie plasterki.Po 15 minutach wyjąć formę z ciastem i ułożyć na nim plasterki gruszek - ściśle, jeden przy drugim.Uzupełnić resztę formy pozostałą masą serową. Powinno zostać około 1 cm wolnej przestrzeni od góry.Wstawić całość ponownie do piekarnika i piec przez 15 minut w temp. 180˚C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez 100 minut.
W międzyczasie można przygotować kruszonkę ciasteczkową na wierzch ciasta. Ciastka przełożyć do melaksera, dodać 80 g roztopionego masła oraz 1 łyżeczkę przyprawy korzennej.Wszystko zmiksować na drobne okruszki. Odstawić na bok.
Po upływie właściwego czasu, wysunąć sernik z piekarnika i posypać go przygotowaną kruszonką ciasteczkową. Piec jeszcze przez 15 minut, tak jak poprzednio w 120˚C.Po upieczeniu sernik całkowicie ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić na całą noc do lodówki.