Sernik klasyczny
Każdy ma przecież swoje zachcianki. Moja zachcianka na dzisiaj to sernik klasyczny pieczony bez kruchego spodu. Nazywany czasami sernikiem babuni z tego powodu pewnie, że nie jest idealny w swoim wyglądzie, ale za to smakuje wspaniale. Do tego nie wymaga jakiś sppecjalnych eksperymentów i wielu składników. A dlaczego bez spodu? Bo jakoś spodu w sernikach nie toleruje i zawsze zjadam tylko masę serową, więc po co sobie robić kłopot i wyrabiać kruche ciasto, jeśli i tak go nie zjem. Szkoda zachodu w tej materii. :)
A tajemnicą smacznego sernika i w sumie każdego innego wypieku jest zawsze ilość jajek i jakość tłuszczu - przekonałam się o tym już wiele razy. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc nie polecam używania margaryny, bo nie będzie tak samo smakować jak upieczone na prawdziwym maśle. :) Tak więc nie warto skąpić jajek i przwdziwego masła dla tego serniczka.
Porcja na głęboką formę o średnicy 20 cm lub płytką formę o większej średnicy
Składniki:
0,5 kg twarogu tłustego zmielonego
0,75 szklanki cukru
125 g masła w temperaturze pokojowej
5 jajek, żółtka i białka osobno
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii i / lub 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
ok. 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)
garść lub dwie rodzynek sparzonych
Przygotowanie:
1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2. Dodawać po jednym żółtka i nadal ucierać. Dodać ekstrakt i / lub cukier z wanilią.
3. Dodawać po trochu ser i dobrze ucierać, aby grudki były jak najmniejsze w masie.
4. Wmieszać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
5. Rodzynki przełożyć do niewielkiej miski i zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut aż zmiękną.
6. W wysokim naczyniu ubić pięć białek na sztywno.
7. Dodać ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.
8. Odcedzić rodzynki, dodać do masy i wmieszać w masę.
9. Formę posmarować masłem i przelać masę do formy.
10. Nastawić piekarnik na 170 stopni i piec około 1 godziny w niższej części piekarnika.
Smacznego!
A tajemnicą smacznego sernika i w sumie każdego innego wypieku jest zawsze ilość jajek i jakość tłuszczu - przekonałam się o tym już wiele razy. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc nie polecam używania margaryny, bo nie będzie tak samo smakować jak upieczone na prawdziwym maśle. :) Tak więc nie warto skąpić jajek i przwdziwego masła dla tego serniczka.
Porcja na głęboką formę o średnicy 20 cm lub płytką formę o większej średnicy
Składniki:
0,5 kg twarogu tłustego zmielonego
0,75 szklanki cukru
125 g masła w temperaturze pokojowej
5 jajek, żółtka i białka osobno
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii i / lub 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
ok. 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)
garść lub dwie rodzynek sparzonych
Przygotowanie:
1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2. Dodawać po jednym żółtka i nadal ucierać. Dodać ekstrakt i / lub cukier z wanilią.
3. Dodawać po trochu ser i dobrze ucierać, aby grudki były jak najmniejsze w masie.
4. Wmieszać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
5. Rodzynki przełożyć do niewielkiej miski i zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut aż zmiękną.
6. W wysokim naczyniu ubić pięć białek na sztywno.
7. Dodać ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.
8. Odcedzić rodzynki, dodać do masy i wmieszać w masę.
9. Formę posmarować masłem i przelać masę do formy.
10. Nastawić piekarnik na 170 stopni i piec około 1 godziny w niższej części piekarnika.
Smacznego!