Sernik kasztanowy z orzechami

Sernik kasztanowy z orzechami

Kasztany jadalne tak popularne jako dodatek do potraw, wypieków i deserów. Ciasta kasztanowe i serniki szczególnie uznawane w czasie Swiąt bożonarodzeniowych w Ameryce Północnej i na zachodzie Europy.

I ja jestem wielbicielką smaków kasztanowych, ciasta i serniki kasztanowe od lat goszczą w moim swiątecznym menu. Sernik kasztanowy z orzechami, który polecam i zachęcam do wypróbowania, także zapraszam na moje ciasto kasztanowe: http://kulinarnyblogsamanthy.me/2013/02/28/ciasto-kasztanowe/.

Zdjęcie - Sernik kasztanowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na masę serową:

  • 5 jaj /osobno białka i żółtka/
  • 220 g białego cukru
  • 125 g masła orzechowego
  • 360 g puree kasztanowego
  • 850 g serka kremowego do serników
  • 45 g proszku budyniowego waniliowego
  • 300 g serka mascarpone
  • 250 ml smietany kremówki 30%
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • orzechy pekan lub włoskie
  • cukier pomarańczowy

Składniki na ciasto:

  • 220 g maki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki kwaśnej smietany
  • 25 g ciemnego kakao

Zdjęcie - Sernik kasztanowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę z proszkiem,  solą i kakao przesiać, dodać kawałki masła, rozetrzeć w malakserze.
  2. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  3. Zawinąć w folię i schłodzić 20 minut.
  4. Rozwałkować o średnicy 27 cm i wyłożyć dno formy tortowej, uprzednio wysmarowanej tłuszczem.
  5. Piec w 200 st. C, przez 15 minut, następnie odstawić do wystudzenia.

Wykonanie masy serowej:

  1. Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę, dodać masło orzechowe i puree kasztanowe, ponownie ubić do połączenia.
  2. Dodać ser i budyń, dokładnie wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowo-kasztanowej, delikatnie połączyć.
  4. Masę przelać na podpieczony spód ciasta i piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 1 godzinę lub do lekkiego zarumienienia wierzchu sernika.
  5. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przez 30 minut, uchylając drzwi piekarnika.
  6. Schłodzić i zimny obłożyć serkiem mascarpone połączonym z ubitą smietaną, cukrem pudrem i wanilią.
  7. Udekorować orzechami i posypać kolorowym cukrem.

Smacznego ?

Zdjęcie - Sernik kasztanowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów