Sernik kasztanowy z orzechami
Kasztany jadalne tak popularne jako dodatek do potraw, wypieków i deserów. Ciasta kasztanowe i serniki szczególnie uznawane w czasie Swiąt bożonarodzeniowych w Ameryce Północnej i na zachodzie Europy.
I ja jestem wielbicielką smaków kasztanowych, ciasta i serniki kasztanowe od lat goszczą w moim swiątecznym menu. Sernik kasztanowy z orzechami, który polecam i zachęcam do wypróbowania, także zapraszam na moje ciasto kasztanowe: http://kulinarnyblogsamanthy.me/2013/02/28/ciasto-kasztanowe/.
Składniki na masę serową:
- 5 jaj /osobno białka i żółtka/
- 220 g białego cukru
- 125 g masła orzechowego
- 360 g puree kasztanowego
- 850 g serka kremowego do serników
- 45 g proszku budyniowego waniliowego
- 300 g serka mascarpone
- 250 ml smietany kremówki 30%
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- orzechy pekan lub włoskie
- cukier pomarańczowy
Składniki na ciasto:
- 220 g maki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki kwaśnej smietany
- 25 g ciemnego kakao
Wykonanie ciasta:
- Mąkę z proszkiem, solą i kakao przesiać, dodać kawałki masła, rozetrzeć w malakserze.
- Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Zawinąć w folię i schłodzić 20 minut.
- Rozwałkować o średnicy 27 cm i wyłożyć dno formy tortowej, uprzednio wysmarowanej tłuszczem.
- Piec w 200 st. C, przez 15 minut, następnie odstawić do wystudzenia.
Wykonanie masy serowej:
- Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę, dodać masło orzechowe i puree kasztanowe, ponownie ubić do połączenia.
- Dodać ser i budyń, dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowo-kasztanowej, delikatnie połączyć.
- Masę przelać na podpieczony spód ciasta i piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 1 godzinę lub do lekkiego zarumienienia wierzchu sernika.
- Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przez 30 minut, uchylając drzwi piekarnika.
- Schłodzić i zimny obłożyć serkiem mascarpone połączonym z ubitą smietaną, cukrem pudrem i wanilią.
- Udekorować orzechami i posypać kolorowym cukrem.
Smacznego ?