Sernik kapłański

Sernik  kapłański

Sernik, z białą i kakaową kruszonką, kruchusieńką, rozpływającą sie w ustach, bo zrobioną na bazie krupczatki. Gorąco namawiam, abyście użyli do niej masła, margaryne spokojnie można zużyć do masy serowej. Właśnie...masa serowa. Tym razem użyłam do niej koziego twarogu (oczywiście domowej roboty) i nie zmielonego, ale rozgniecionego widelcem. Wyszło super... no i pysznie!

Zdjęcie - Sernik  kapłański  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Poradnik domowy"/

Sernik kapłański

Składniki:

Ciasto:

  • 50 dag mąki krupczatki
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 1 - 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyzki kakao
  • 3 duże żółtka (z biegu dałam 4, ale ciastu to nie zaszkodziło:)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 7 jajek
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 kg sera
  • budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • bakalie

 

Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło (lub margarynę), cukier i żółtka, powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jak zacznie tworzyć sie kruszonka, przerwać miksowanie. Kruszonkę podzielic na dwie części. Jedną część wsypać do woreczka foliowego, zawiązać go, a następnie ścisnąć dłońmi tak, aby z okruszków utworzyła się kula. Wstawić do zamrażarki na 1/2 godziny (lub więcej). Drugą część ciasta zmiksować dokładnie z kakao, również wsypać do woreczka foliowego, utworzyć kulę i wstawić do zamrażarki.

Przygotować masę serową:

masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żóltkami, i ew. białkami (ja ubiłam je na sztywną pianę i dodałam na samym końcu) dodać ser zmielony lub zgnieciony widelcem, budyń i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać bakalie (obsypane lekko mąką) i wymieszać łyżką.

Nagrzać piekarnik do 200 st.C

Dużą prostokatną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto jasne, na to wyłozyć masę serową, wyrównać wierzch i zetrzeć ciasto kakaowe. Piec w temp. 200 st.C, aż wierzch się 'zetnie", a następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C. Nie wyjmować od razu po upieczenia z piekarnika. Po wystygnięciu dowolnie udekorować, np lukrem.

smacznego:)

Kategorie przepisów