Sernik jagodowy

Sernik jagodowy
Zdjęcie - Sernik jagodowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatny pieczony serniczek, podany na zimno bez dodatku mąki - dlaczego ja tak lubię serniki ... :-)

forma 26 cm Na spód
  • 200 g ciastek pełnoziarnistych
  • 100 g miękkiego masła
Ciasto twarogowe
  • 1 śmietany 36 % (250ml)
  • 5 jajek
  • 1 kg sera twarogowego śmietankowego (trzykrotnie mielonego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g jagód lub borówek

Masło utrzeć z pokruszonymi ciastkami i wyłożyć masą dno tortownicy wcześniej wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do lodówki.

Żółtka utrzeć z 1/4 cukru następnie dodać borówki i zmiksować po kawałku dodawać twaróg na przemian ze śmietaną - miksując do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubić z pozostałym cukrem i wymieszać delikatnie z sernikiem. Wylać ciasto do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C i piec ok 60 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki.
Podawać z owocami posypanymi cukrem pudrem.

Smacznego 

Wydrukuj przepis  i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Sernik jagodowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik jagodowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik jagodowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów