Sernik jagodowy
Delikatny pieczony serniczek, podany na zimno bez dodatku mąki - dlaczego ja tak lubię serniki ... :-)
forma 26 cm Na spód- 200 g ciastek pełnoziarnistych
- 100 g miękkiego masła
- 1 śmietany 36 % (250ml)
- 5 jajek
- 1 kg sera twarogowego śmietankowego (trzykrotnie mielonego)
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g jagód lub borówek
Masło utrzeć z pokruszonymi ciastkami i wyłożyć masą dno tortownicy wcześniej wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do lodówki.
Żółtka utrzeć z 1/4 cukru następnie dodać borówki i zmiksować po kawałku dodawać twaróg na przemian ze śmietaną - miksując do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubić z pozostałym cukrem i wymieszać delikatnie z sernikiem. Wylać ciasto do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C i piec ok 60 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki.
Podawać z owocami posypanymi cukrem pudrem.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...