Sernik jagodowy z kremem ganache
Spektakularny deser, wyjątkowy sernik wypełniony jagodami z bogatym, ciemnym kremem ganache. Jest tak wyśmienity, że na wydawanych przeze mnie przyjęciach znika w mgnieniu oka i doprawdy nigdy nie mogę go dobrze spróbować. Moim przyjaciołom zawsze wybornie smakuje. Elegancki sernik udekorowany jagodami w cukrze, dopiero po przekrojeniu odkrywa swoje pełne oblicze tworząc fakturę z pionowych pasków.
Składniki na sernik:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 500 g serka mascarpone
- 250 g białego drobnego cukru
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g kwaśnej smietany
- 1 łyżka pasty waniliowej lub ekstraktu
- 350 g czarnych jagód
- cukier puder do posypania
Składniki na spód:
- 350 g herbatników czekoladowych
- 120 g rozpuszczonego masła
Składniki na krem ganache:
- 260 ml smietany kremówki 30%
- 160 g ciemnej gorzkiej czekolady powyżej 80%
- 2 łyżki syropu kukurydzianego lub golden syrupu
- 1 łyżka ciemnego rumu
Wykonanie:
- Herbatniki zmielić dodać rozpuszczone, przestudzone masło, wymieszać.
- Wyłożyć spód tortownicy o średnicy: 26 cm, dobrze ugnieść, schłodzić na 30 minut.
- Ser i serek mascarpone ubić lub zmiksować z cukrem i wanilią, dodać po jednym jajku następnie smietanę i przesianą mąkę ziemniaczaną.
- Całosć dokładnie połączyć.
- Masę wyłożyć na schłodzony spód, dokładnie wyrównać wierzch.
- Jagody umyć, osuszyć i odłożyć 3 łyżki jagód do dekoracji, resztę obsypać mąką i ułożyć na wierzchu masy serowej, lekko wcisnąć.
- Ostrym nożem poprzecinać ułożone owoce na wylot do dna sernika.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 1 godzinę lub do lekkiego zarumienienia.
- Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku i chłodzić przy otwartych drzwiach piekarnika.
- Następnie przełożyć do lodówki na 2 godziny.
- Smietanę doprowadzić do wrzenia, odstawić z palnika i dodać pokrojone kawałki czekolady, ubić mikserem do otrzymania gęstej, błyszczącej masy.
- Dodać syrop, rum i energicznie połączyć.
- Polać wierzch sernika przestudzonym kremem ganache.
- Udekorować pozostałymi jagodami i opruszyć cukrem pudrem.
Uwaga !
Należy użyć tylko świeżych jagód, można także polać pokrojone kawałki sernika sokiem jagodowym.
Smacznego !
autor: Samantha