Sernik jagodowy na zimno
Jak ja ubolewam, że nie mam dostępu do jagód…:( Musiałam użyć do tego przepisu borówek, ale jak tylko uda mi się dostać jagody to na pewno przygotuję ten sernik jagodowy na zimno jeszcze raz… Sernik na zimno to idealny deser na lato… Na blogu możecie znaleźć już przepisy na takie serniki: Sernik na zimno z truskawkami, Jeżynowy sernik na zimno, Sernik na zimno jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką, Sernik karmelowy według Leviego Rootsa…. Brakowało mi jednak do kolekcji sernika jagodowego..;) Postanowiłam to uzupełnić… i proszę bardzo, co mi wyszło…. sernik jest delikatny, puszysty… nie za bardzo słodki… wspaniały. Zapraszam Was na sernik jagodowy/borówkowy na zimno :-)
Sernik jagodowy na zimnoSkładniki -na tortownicę o średnicy 26 cm
Spód:
- 250 g ciasteczek digestive (ciasteczka pełnoziarniste)
- 125 g masła niesolonego
Masa:
- 500 g jagód/borówek
- 600 g serka kremowego /w temperaturze pokojowej/
- 300 ml śmietany 30-36%
- 200 ml mleka słodzonego skondensowanego
- 9 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
dodatkowo:
- 1 galaretka niebieska (lub lepiej dwie)
- 150-200 g jagód/borówek
1. Ciasteczka rozdrobnić w melakserze (lub w zamkniętym worku używając wałka). Masło rozpuścić w rondelku. Ciepłe masło połączyć z rozdrobnionymi ciasteczkami i dobrze wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
2. Żelatynę zalać 7 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia.
Jagody/borówki opłukać. Przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki wody i sok z cytryny. Gotować 2-3 minuty. Najlepiej jeszcze gorące zmiksować i przetrzeć przez sito. Do ciągle gorącej masy (jeśli przestygła należy ją podgrzać na małym ogniu) dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić do przestudzenia.
3. Przestudzoną masę jagodową wymieszać z serkiem kremowym.
Schłodzoną śmietanę połączyć z mlekiem skondensowanym i zmiksować do uzyskania delikatnej pianki. Masę jagodowo-serową połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki na kilka godzin.
4. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawić do stężenia. Jagody opłukać, osuszyć i włożyć na wierzchu ciasta. Wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF