Sernik izaura
Co powiecie na połączenie sernika i murzynka w jednym cieście? Ja zdradzę Wam sekret, że to ciacho jest po prostu przepyszne, a do tego całkiem proste w przygotowaniu.
Ciasto czekoladowe:
- 5 jajek
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wodę, masło, cukier i kakao podgrzewamy w garnku mieszając i do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę schładzamy ją. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z ostudzoną masą kakaową, wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy.
Masa serowa:
- 5 jajek
- 1 kg sera (ja używam z wiaderka)
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z ze szczyptą soli na gęstą pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem przez ok 10 minut, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Po żółtkach dodajemy po łyżce masy serowej, a na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pianę z białek, ale tutaj mieszamy już łyżką, lub na najniższych obrotach miksera. Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ok 3/4 masy czekoladowej, a na nią wylewamy ser i wyrównujemy. Na serze w kilku miejscach robimy takie "łatki" z pozostałej masy czekoladowej. Za pomocą patyczka do szaszłyków albo widelca "mieszamy. Po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze na 10 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Następnie wyciągamy i studzimy.