Sernik gotowany

Sernik gotowany
Zdjęcie - Sernik gotowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik gotowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik gotowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżki sody
  • 2 łyżki mleka
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mleka
Przygotowanie

Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło pokrojone na kawałki. W mące robimy wgłębienie i dodajemy resztę składników. Zagniatamy. 


Ciasto dzielimy na trzy równe części. Rozwałkowujemy jedną część i wylepiamy nią dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 175 stopni C. Ciasto powinno mieć jasnobrązowy kolor. 


W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa placki. Zdejmujemy papier. 


Ser wkładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, masło oraz roztrzepane jajka. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. 


Budyń i mąkę rozpuszczamy w mleku, a następnie wlewamy do gotującej się masy serowej. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.


W blaszce lub na tacy układamy jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wykładamy na placek miodowy i przykrywamy drugim, lekko dociskając. Następnie wykładamy drugą część masy i przykrywamy trzecim plackiem, znów dociskając. 


Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.

Kategorie przepisów