wszystkie kategorie
Pierogi
ciasto na pierogi
kołduny
pierogi drożdżowe
pierogi na słodko
pierogi pieczone
pierogi ruskie
pierogi tradycyjne
pierogi z ciasta francuskiego
pierogi z ciasta kruchego
pierogi z grzybami
pierogi z jagodami
pierogi z kapustą
pierogi z kaszą
pierogi z mięsem
pierogi z owocami
pierogi z serem
pierogi z truskawkami
pierogi z warzywami
pierogi z wiśniami
pierożki z ciasta filo
Posiłek
jaglanka
jajecznica
kolacja
lekka kolacja
lunch
lunch do pracy
lunchbox
obiad
omlet
owsianka
podwieczorek
pomysł na kolację
pomysł na obiad
sałatka do pracy
szybka kolacja
szybki lunch
szybki obiad
wege obiad
wrapy
śniadanie
Sałatki i surówki
lekkie sałatki
sałatka z kurczakiem i makaronem
sałatka z makaronem
sałatka z makaronem ryżowym
sałatka z tortellini
sałatki na grilla
sałatki na imprezę
sałatki warstwowe
sałatki z kurczakiem
sałatki z tuńczykiem
sałatki śledziowe
surówka z białej kapusty
surówka z czerwonej kapusty
surówka z kapusty pekińskiej
surówka z kiszonej kapusty
surówki
Przekąski i przystawki
koreczki
paszteciki
przekąski
przekąski z ciasta francuskiego
przystawki
roladki
roladki z tortilli
szybkie przekąski
Zupy
barszcz czerwony
barszcz ukraiński
grochówka
kapuśniak
krem z brokułów
krem z cukinii
krem z dyni
krem z pomidorów
krupnik
ramen
rosół
zupa cebulowa
zupa grzybowa
zupa krem
zupa ogórkowa
zupa pomidorowa
zupa rybna
zupa tajska
zupa z dyni
zupa ziemniaczana
zupy polskie
żurek
Desery
Ciasta na oleju
babeczki
bajaderki
bezy
biszkopty
biszkopty do tortów
brownie
budyń
ciasta
ciasta bez pieczenia
ciasta czekoladowe
ciasta drożdżowe
ciasta jogurtowe
ciasta kruche
ciasta przekładane
ciasta ptysiowe
ciasta tradycyjne
ciasta warstwowe
ciasta wegańskie
ciasta z jabłkami
ciasta z owocami
ciasta z truskawkami
ciasta ze śliwkami
ciasteczka
ciasteczka bezowe
ciasteczka czekoladowe
ciasteczka owsiane
ciasteczka przekładane
ciastka
ciastka z kremem
cupcakes
czekoladki
deser w pucharku
deser z mascarpone
desery lodowe
eklerki
granity
jabłecznik
kokosanki
kremy do tortów
kremy i desery
kruche ciasteczka
lody
lody bez cukru
lody mleczne
lody na patyku
lody wegańskie
makaroniki
mini serniczki
muffinki
muffiny i babeczki
orzeszki
panna cotta
pierniczki
pralinki
ptysie
pączki
rogaliki
rurki z kremem
sernik bez sera
sernik na zimno
sernik pieczony
sernik z czekoladą
sernik z galaretką
sernik z owocami
serniki
sorbety
szarlotka
tarty słodkie
tiramisu
torty
torty bezowe
torty czekoladowe
torty musowe
torty tradycyjne
torty wegańskie
trufle czekoladowe
trufle i czekoladki
trufle orzechowe
wafle
Mięsa
bitki wołowe
burgery
chilli
filet z indyka
filet z kurczaka
galaretka drobiowa
galaretka wieprzowa
gulasz
gulasz z indyka
gulasz z kurczaka
indyk
indyk pieczony
jagnięcina i baranina
kaczka
kaczka pieczona
karkówka pieczona
karkówka w sosie
karkówka z grilla
kotlety
kotlety mielone
kotlety z indyka
kurczak
kurczak pieczony
kurczak po chińsku
makaron z kurczakiem
marynata do karkówki
mielone z indyka
nuggetsy z kurczaka
obiad z kurczaka
pasztet
pałki z kurczaka
pieczeń
pieczeń rzymska
pieczeń wołowa
pieczony boczek
pierś z indyka
pierś z kaczki
pierś z kurczaka
polędwiczki w sosie
potrawka z kurczaka
pulpety z indyka
roladki schabowe
roladki wołowe
roladki z indyka
roladki z kurczaka
rolady śląskie
schab pieczony
schab w sosie
schab ze śliwkami
schabowy
strogonow
tortilla z kurczakiem
udka z kurczaka
udziec z indyka
wieprzowina
wołowina
wołowina po burgundzku
zapiekanka z kurczakiem
zrazy
zupa tajska z kurczakiem
Napoje i nalewki
ajerkoniak
drinki
grzaniec
herbata zimowa
ice tea
kawa mrożona
kawy
koktajl
koktajle i smoothies
kompot
lemoniada
likier kawowy
mojito
nalewka z pigwy
nalewki
napoje ciepłe
napoje zimne
poncz
shake
smoothie
Kuchnia roślinna
burgery warzywne
pasztet warzywny
przepisy wegańskie
wegetariański obiad
Przepisy z naszymi produktami
Kujawski 3 ziarna
Kujawski BIO
Kujawski LEN tłoczony na zimno z ziołami
Kujawski Tłoczone na zimno
Kujawski z pierwszego tłoczenia
Kujawski z ziołami
Oliwier
Optima Omega-3
Vita
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło pokrojone na kawałki. W mące robimy wgłębienie i dodajemy resztę składników. Zagniatamy.
Ciasto dzielimy na trzy równe części. Rozwałkowujemy jedną część i wylepiamy nią dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 175 stopni C. Ciasto powinno mieć jasnobrązowy kolor.
W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa placki. Zdejmujemy papier.
Ser wkładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, masło oraz roztrzepane jajka. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać.
Budyń i mąkę rozpuszczamy w mleku, a następnie wlewamy do gotującej się masy serowej. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
W blaszce lub na tacy układamy jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wykładamy na placek miodowy i przykrywamy drugim, lekko dociskając. Następnie wykładamy drugą część masy i przykrywamy trzecim plackiem, znów dociskając.
Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.