Sernik gotowany z truskawkami

Błyskawiczny w przygotowaniu sernik gotowany z truskawkami na herbatnikach z galaretką. Przepyszny deser w letni czas kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.

Warstwa serowa jest słodziutka, lekko kremowa i delikatna. Jeśli używasz twarogu półtłustego konsystencja będzie bardziej zwarta, natomiast deser wykonany na twarogu z wiaderka będzie bardziej lekki.

Deser przekładamy maślanymi herbatnikami, a na wierzch dałam galaretkę truskawkową z zatopionymi owocami.

Z czasem pod wpływem warstwy serowej herbatniki miękną i dają się ładnie kroić na równe kawałki.

Sernik gotowany z truskawkami jest tak samo prosty w wykonaniu jak ten wykonany na zimno. Sprawdzi się idealne na letni deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Zdjęcie - Sernik gotowany z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SERNIK GOTOWANY Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 jajka

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników, maślanych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 500-600 g truskawek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło rozpuszczamy razem z cukrem oraz wanilią. Następnie dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy do połączenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Jajka przez chwilę miksujemy, następnie cały czas mieszając dodajemy do masy serowej.
Budynie przesiewamy do mleka i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do masy serowej i mieszamy, aż do zagotowania. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i wykładamy połowę masy serowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie ponownie masa serowa i herbatniki. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Na herbatniki wykładamy kawałki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Zdjęcie - Sernik gotowany z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik gotowany z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik gotowany z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mandaryna – szybka nalewka mandarynkowa z imbirem
1

Mandaryna – szybka nalewka man…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Świąteczna gwiazda

Świąteczna gwiazda

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami

Kulebiak z kapustą kiszoną, gr…

food² food²
Food Square

Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem
1

Karkówka wolno pieczona z czos…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Keks z rodzynkami w rumie
1

Keks z rodzynkami w rumie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka Renifery
4

Ciasteczka Renifery

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Piernikowe sernikobrownie

Piernikowe sernikobrownie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym
1

Tort czekoladowy z kremem czek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tort makowy na kruchym spodzie
1

Tort makowy na kruchym spodzie

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasto milionera ze słonymi precelkami

Ciasto milionera ze słonymi pr…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Makowiec ucierany z żurawiną

Makowiec ucierany z żurawiną

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasto dyniowe
1

Ciasto dyniowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne