Sernik dyniowy
Były whoopie pies, babeczki to czas na sernik dyniowy! Najbardziej z tych wszystkich wypieków czuć w nim dynię, więc jeśli lubicie jej smak to pokochacie ten sernik. Ma bardzo kremową konsystencję, jest to taki typowy amerykański sernik z serka philadelhpia. Możecie użyć twarogu mielonego, wtedy uzyskacie zwartą konsystencję. Polecam!
Składniki na spód:
- ok. 230g. ciastek imbirowych (możecie użyć herbatników, ciastek oreo lub innych)
- 100g. masła (w przypadku ciastek z nadzieniem np. oreo - 50g. masła)
Składniki na masę serową:
- 680g sera (ja użyłam philadelphia, ale możecie użyć 3-krotnie mielony twaróg, użycie twarogu sprawi, że sernik będzie zbity, a nie kremowy)
- 430g puree z dyni
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki Pumpkin Pie Spice
Składniki na sos karmelowy (możemy go pominąć):
- 200g masła
- 225g śmietanki 30%
- 1 szklanka brązowego cukru
- 100g orzechów pekan (można też użyć włoskich)
Wszystkie składniki podgrzewamy, aż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 5-7 minut). Odstawiamy do wystygnięcia (nie wstawiamy do lodówki!).
Dodatkowo (można pominąć):
- 100g. ubitej śmietany 36%
- ok. 26 orzechów pekan
Końcowe wykończenie:
Sernik układamy na paterze/dużym talerzu. Sos wylewamy na sernik i wstawiamy do lodówki, aż trochę stężeje. Do szprycy/rękawa cukierniczego nakładamy bitą śmietanę i robimy "kleksy/gwiazdki" z bitej śmietany i na każdą gwiazdkę układamy po orzechu.