Sernik dyniowy
Dla miłośników dyniowych smaków, sernik dyniowy z orzeszkami pinii w karmelu. Imponujący smak, delikatny, kremowy sernik w jesiennych kolorach z leśnym aromatem orzeszków znad morza Śródziemnego. I jakby tego było mało, jeszcze dodatek karmelu wieńczy cudowny smak tego przepysznego sernika.
Zachęcam do wykonania, to deser na długie jesienne wieczory przy angielskiej herbacie.
Składniki:
- 200 g kruchych herbatników
- 80 g masła
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub w wiaderku
- 200 g drobnego białego cukru lub jasno brązowego
- 400 g puree z dyni
- 200 g mleka skondensowanego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 4 jaja
Składniki na polewę karmelową:
- 100 g brązowego cukru muscovado
- 40 g masła
- 125 ml smietany kremówki 30%
- 200 g orzeszków pinii
Wykonanie:
- Ser zmiksować z cukrem, dodać puree z dyni i wymieszać.
- Dodać Po jednym jajku i za każdym dodaniem krótko zmiksować.
- Mąkę kukurydzianą, cynamon i gałkę muszkatołową przesiać, dodać do mieszaniny oraz mleko.
- Wszystkie składniki wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
- Herbatniki zmielić dodać rozpuszczone schłodzone masło i dokładnie wymieszać.
- Dno formy wyłożyć herbatnikami, ugnieść łyżką lub dnem szklanki.
- Przelać masę serową na wyłożone herbatniki.
- Piec w 175 st. C przez 1 godzinę 10 minut.
- Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku do wystudzenia.
- Zimny sernik dyniowy polać polewą karmelowo-orzechową.
Wykonanie karmelu:
- Cukier z masłem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu.
- Następnie dodać smietanę, wymieszać, zdjąć z palnika dodać orzeszki pinii i wymieszać.
- Odstawić do wystudzenia.
Smacznego ?
inspiracja: tasteofhome.com