Sernik dyniowy
No po prostu musiałam go zrobić ! Bo nie dosyć, że jestem fanką dyni to jeszcze sernikożercą a połączenie tych dwóch miłości w jednym serniku dyniowym już od jakiegoś czasu strasznie mnie kusiło… Więc wreszcie udało mi się znaleźć odpowiedni przepis i go wypróbować… Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Sernik dyniowy wyszedł bardzo wilgotny, oczywiście o smaku korzennym ale jednocześnie smakował jak delikatna pianka przypominająca bardziej sernik na zimno. Po prostu cudo! Polałam sernik dyniowy polewą toffi, która oczywiście jest masakrycznie słodka ale myślę, że sam sernik bez żadnej polewy czy dodatków też będzie wspaniale smakował… Bardzo polecam
Sernik dyniowySkładniki:
Spód:
- 200 g ciasteczek imbirowych /gingersnap cookie/
- 28 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 28 g cukru brązowego
- 57 g masła rozpuszczonego
lub
200 g ciasteczek digestive
- 100 g masła rozpuszczonego
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
Masa:
- 680 g sera kremowego w temp. pokojowej (typu philadelphia)
- 350 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków
- 28 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 270 g gęstego puree z dyni*
- 5 dużych jaj
- 110 g kwaśnej śmietany w temp. pokojowej
Polewa:
- 1 puszka mleka niesłodzonego -410g (evaporated milk)
- 70 g masła
- 150 g ciemnego cukru muscovado
* Dynię obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki można ugotować w wodzie lub na parze do miękkości albo upiec w piekarniku w 180 stopniach. Czas zależy od tego jakiego rodzaju dynię przyrządzamy i jakiej wielkości mamy kawałki. Zawsze należy sprawdzić czy jest już wystarczająco miękka. Ugotowaną należy dobrze odcedzić na sicie. Zmiksować dynię, a jeśli puree jest za rzadkie to odcisnąć np. w ściereczce
1. Ciastka imbirowe rozdrobnić robotem lub zamknąć szczelnie w woreczku foliowym i rozwałkować wałkiem. Wszystkie składniki połączyć i wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 min w temperaturze 180 stopni.
W wersji z ciasteczkami digestive: ciasteczka rozdrobnić jak wyżej. Połączyć z rozpuszczonym masłem i imbirem. Wyłożyć jak wyżej na spód tortownicy i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (bez pieczenia).
2. Zmiksować ser na puszystą masę, kilka razy w trakcie mieszania ściągać ser z boków miski, żeby całość była dobrze zmiksowana. Dodać mąkę, cukier i przyprawy i miksować kolejne 2-3 minuty (zbierając masę ze ścianek). Dodać wanilię i puree z dyni i zmiksować do połączenia składników. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując masę po każdym dodaniu jajka. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką dodać kwaśną śmietanę.
3. Piec w temperaturze 150 stopni około 70-80 min aż wierzch będzie ścięty i tylko środek powinien odrobinę się ruszać jak poruszymy tortownicą. Zostawić na około godziny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu z piekarnika zanim przestygnie dobrze jest oddzielić ciasto ostrym nożem od brzegów tortownicy. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
4. Polewa: mleko skondensowane niesłodzone, masło i cukier brązowy gotować około 20 minut na małym ogniu. Mieszać często drewnianą łyżką i BARDZO uważać przy próbowaniu, bo masa jest bardzo gorąca! Jak przestygnie, lekko ciepłym sosem polać sernik. Można również podać z ubitą śmietaną, orzechami….lub inną polewą.
Smacznego
Źródło: http://www.kingarthurflour.com/recipes/pumpkin-cheesecake-with-gingersnap-crust-recipe
Drukuj / PDF