Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Zdjęcie - Sernik dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepyszne smaki dyniowe w kolorach jesiennych jeszcze raz !

Tym razem wyborny sernik dyniowy okraszony sosem toffi z marcepanowymi mini dyniami.

Delikatny, słodki o wyjątkowym smaku dyni i karmelu ten wspaniały deser.

Do tego przepisu najlepsza jest dynia piżmowa, która ma smaczny, jędrny miąższ bez włókien.

W zupełnosci wystarczy jedna dynia, którą należy przekroić na połówki i upiec w piekarniku, następnie wydrążyć miąższ i wystudzić.

Dla wygodnych lub zapracowanych polecam już gotowe puree dyniowe, zazwyczaj jest już wymieszane z przyprawami korzennymi.

Tak więc jesli dodamy gotowe czy domowe puree dyniowe, sernik dyniowy zawsze wyjdzie znakomity.

 

Składniki na sernik dyniowy:

  • 220 g ciastek kruchych czekoladowych
  • 80 g masła /do rozpuszczenia/
  • 800 g sera smietankowego lub z wiaderka
  • 400 g puree dyniowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki gęstej smietany

oraz przyprawy:

  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Zdjęcie - Sernik dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sos toffi:

  • 80 g cukru muscovado
  • 30 g masła
  • 100 ml smietany kremówki 30%
  • szczypta soli
  • oraz
  • 200 g masy marcepanowej żółtej

Zdjęcie - Sernik dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak wykonać sernik dyniowy?

Ciasteczka pokruszyć dodać roztopione masło wymieszać.

Formę tortową o srednicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Dno tortownicy wyłożyć ciasteczkami, starannie ugniesć, następnie schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Ser zmiksować z cukrem do rozpuszczenia cukru.

Dodać jajka, puree dyniowe z przyprawami / 2 łyżki odłożyć/, ekstrakt waniliowy, mąkę pszenną i mleko w proszku.

Całosć zmiksować tylko do połączenia się składników.

Masę serową przełożyć na schłodzony spód ciastkowy.

Piec w 175'C przez 60 minut.

Smietanę wymieszać z pozostałym puree dyniowym, wymieszać i wyłożyć na upieczony sernik.

Piec jeszcze przez 10 minut do zastygnięcia.

Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik dyniowy przy uchylonych drzwiczkach na 20 minut. Po czym wyjąć i wystudzić.

W małym naczyniu rozpuscić cukier z masłem, odstawić z palnika i dodać smietanę.

Wymieszać do uzyskania jednolitej masy, następnie odstawić do zgęstnienia.

Zimnym sosem toffi polać obrzeże sernika.

Udekorować marcepanowymi mini dynkami.

Zdjęcie - Sernik dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów