Sernik dyniowy
Przepyszne smaki dyniowe w kolorach jesiennych jeszcze raz !
Tym razem wyborny sernik dyniowy okraszony sosem toffi z marcepanowymi mini dyniami.
Delikatny, słodki o wyjątkowym smaku dyni i karmelu ten wspaniały deser.
Do tego przepisu najlepsza jest dynia piżmowa, która ma smaczny, jędrny miąższ bez włókien.
W zupełnosci wystarczy jedna dynia, którą należy przekroić na połówki i upiec w piekarniku, następnie wydrążyć miąższ i wystudzić.
Dla wygodnych lub zapracowanych polecam już gotowe puree dyniowe, zazwyczaj jest już wymieszane z przyprawami korzennymi.
Tak więc jesli dodamy gotowe czy domowe puree dyniowe, sernik dyniowy zawsze wyjdzie znakomity.
Składniki na sernik dyniowy:
- 220 g ciastek kruchych czekoladowych
- 80 g masła /do rozpuszczenia/
- 800 g sera smietankowego lub z wiaderka
- 400 g puree dyniowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru drobnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka w proszku
- 3/4 szklanki gęstej smietany
oraz przyprawy:
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na sos toffi:
- 80 g cukru muscovado
- 30 g masła
- 100 ml smietany kremówki 30%
- szczypta soli
- oraz
- 200 g masy marcepanowej żółtej
Jak wykonać sernik dyniowy?
Ciasteczka pokruszyć dodać roztopione masło wymieszać.
Formę tortową o srednicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno tortownicy wyłożyć ciasteczkami, starannie ugniesć, następnie schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Ser zmiksować z cukrem do rozpuszczenia cukru.
Dodać jajka, puree dyniowe z przyprawami / 2 łyżki odłożyć/, ekstrakt waniliowy, mąkę pszenną i mleko w proszku.
Całosć zmiksować tylko do połączenia się składników.
Masę serową przełożyć na schłodzony spód ciastkowy.
Piec w 175'C przez 60 minut.
Smietanę wymieszać z pozostałym puree dyniowym, wymieszać i wyłożyć na upieczony sernik.
Piec jeszcze przez 10 minut do zastygnięcia.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik dyniowy przy uchylonych drzwiczkach na 20 minut. Po czym wyjąć i wystudzić.
W małym naczyniu rozpuscić cukier z masłem, odstawić z palnika i dodać smietanę.
Wymieszać do uzyskania jednolitej masy, następnie odstawić do zgęstnienia.
Zimnym sosem toffi polać obrzeże sernika.
Udekorować marcepanowymi mini dynkami.