Sernik dyniowy z pajęczyną

Sernik dyniowy z pajęczyną

Zdjęcie - Sernik dyniowy z pajęczyną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sernik dyniowy to mój jesienny must-have. Dynia jak pokazał wpis niżej jest bardzo wszechstronna.
Zdjęcie - Sernik dyniowy z pajęczyną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można z niej przygotować zarówno śniadanie, obiad jak i deser.W masie na sernik sprawdza się świetnie. Zapewnia ciastu kremową konsystencję i piękny pomarańczowy kolor. Z korzennymi przyprawami takimi jak: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon czy imbir świetnie się dogaduje. No po prostu ideał.
Zdjęcie - Sernik dyniowy z pajęczyną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik dyniowy z pajęczyną/ przepis własny, składniki na tortownicę o średnicy 22 cm/
masa serowa:
- 750 g twarożku sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka puree z dyni*
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 3 jajka
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub opakowanie (35 g) budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( używam domowego ekstraktu, z tego przepisu)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
orzechowo-czekoladowy spód:
- 100 g herbatników petit beurre
- 100 g masła
- 1/2 szklanki migdałów
- 1 łyżka kakao
solony krem krówkowy:
- 200 g śmietanki kremówki
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżeczki masła
- 1/3 łyżeczki soli
pajęczyna:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka whisky lub brandy

W dużej misce miksuję twarożek, serek mascarpone, cukier, puree z dyni, jajka, mleko, ekstrakt , cynamon i proszek budyniowy lub skrobię ziemniaczaną. Masa będzie nieco rzadka, ale nie ma się czym martwić :) Odstawiam miskę z masą serową na bok i przygotowuję czekoladowy spód.W malakserze mielę ciasteczka i migdały.W małym rondelku rozpuszczam masło, studzę i dodaję do reszty składników. Na samym końcu wsypuję kakao i dokładnie mieszam.Tak przygotowanym spodem wylepiam dno tortownicy, przelewam do niej masę serową i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C (z termoobiegiem) i piekę w nim sernik przez 1 h i 20 minut. Po około 40 minutach zauważam, że wierzch się rumieni, przykrywam więc go folią aluminiową i piekę dalej w tej samej temperaturze.W czasie gdy sernik jest w piekarniku przygotowuję krem krówkowy.Do rondelka przelewam śmietankę, wlewam miód, wsypuję brązowy cukier i dodaję masło.Krem gotuję na wolnym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając, na samym końcu wsypuję sól i jeszcze chwilkę mieszam. Gotową masę odstawiam na bok.Upieczony sernik studzę przez minimum 2 h i dekoruję kremem krówkowym.Następnie w kubeczku rozcieram za pomocą łyżeczki lub mini-rózgi cukier puder z kakao i whisky.Przekładam do rękawa cukierniczego i rysuję na wierzchu sernika pajęczynę.Przed podaniem chłodzę ciasto przez minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc.Smacznego!:)

Zdjęcie - Sernik dyniowy z pajęczyną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Uwagi:Jak robię dyniowe puree?Dynię wydrążam, obieram ze skórki, kroję w kostkę, a jej miąższ duszę w rondelku z odrobiną wody, aż utworzy się z niego papka.
Ps: W sesji wystąpił kubek i talerzyk od FOR.REST Design.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥_________________________

Kategorie przepisów