Sernik domowy – przepis

Bardzo prosty przepis na domowy sernik. Z książki A. Aszkiewicz, Słodka Kuchnia Polska. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białego sera, tłustego, trzykrotnie mielonego
  • 120 g masła
  • 6 dużych jajek
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki rodzynek

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Białka oddzielamy od żółtek

Masło razem z cukrem pudrem miksujemy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, ser, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową, pod koniec dodajemy rodzynki. Przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok. 1-1.15 godz, aż skórka z wierzchu stanie się brązowa. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, najlepiej jeśli zostawimy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego.

Zdjęcie - Sernik domowy – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: biały ser, mąka zmiemniaczana, Rodzynki, Wanilia

Kategorie przepisów

Podobne przepisy