SERNIK CZEKOLADOWY

SERNIK  CZEKOLADOWY

Przyznam, że ostatnio brakuje mi czasu na wszystko i nieco zaniedbuje bloga, jednak absolutnie o nim nie zapomniałam. Od razu po sesji planuje dodać sukcesywnie wszystkie odkryte w tak zwanym międzyczasie niesamowite przepisy, a na kilkanaście takowych miałam okazję trafić. A oto jeden z nich. Sernik czekoladowy to coś co mroziło mi krew w żyłach na samą myśl.. uwielbiam serniki, czekoladę równie mocno lub nawet bardziej i oba jestem w stanie pochłaniać w nieprzyzwoitych ilościach, jednak połączenia sobie nie wyobrażałam. Sam oszałamiający zapach wydobywający się z piekarnika był bardzo uspakajający. Sernik wyrósł perfekcyjnie równy. Nie przypominał w smaku sernika ale mimo to był rewelacyjny, niezbyt słodki, lekko wytrawnie czekoladowy. Zachwycił wszystkich. Warto się na niego skusić. Przepis podpatrzyłam w książce Nigelli "Jak być domową boginią".

Zdjęcie - SERNIK  CZEKOLADOWY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: tortownica 22cm

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 1,20min

SKŁADNIKI:

Składniki na spód: 

  •  1 i 1/3 szklanki pokruszonych ciasteczek digestiv
  •  50 g miękkiego masła 


Na masę serową:

  • 500g mielonego twarogu
  • 150g brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 175ml kwaśnej śmietany
  • 150g gorzkiej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Rozgrzewamy piekarnik do 180st.

2. Następnie zagotowujemy wodę.

3. Digestivy mieszamy z masłem i ugniatamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

4. Twarożek ucieramy dodając stopniowo jajka i cukier.

5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

6. Dodajemy do masy serowej ciągle miksując czekoladę i śmietanę.

7. Tortownicę owijamy folią aluminiową i umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym. Naczynie żaroodporne zalewamy do wysokości 2/3 tortownicy wcześniej zagotowanym wrzątkiem. Oba naczynia umieszczamy z piekarniku i pieczemy około 1 godzinę.

8. Po pieczeniu należy poczekać, aż sernik całkowicie ostygnie, następnie należy go schłodzić w lodówce. 30min przed podaniem wyciągamy go z lodówki.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów