SERNIK CZEKOLADOWY
Przyznam, że ostatnio brakuje mi czasu na wszystko i nieco zaniedbuje bloga, jednak absolutnie o nim nie zapomniałam. Od razu po sesji planuje dodać sukcesywnie wszystkie odkryte w tak zwanym międzyczasie niesamowite przepisy, a na kilkanaście takowych miałam okazję trafić. A oto jeden z nich. Sernik czekoladowy to coś co mroziło mi krew w żyłach na samą myśl.. uwielbiam serniki, czekoladę równie mocno lub nawet bardziej i oba jestem w stanie pochłaniać w nieprzyzwoitych ilościach, jednak połączenia sobie nie wyobrażałam. Sam oszałamiający zapach wydobywający się z piekarnika był bardzo uspakajający. Sernik wyrósł perfekcyjnie równy. Nie przypominał w smaku sernika ale mimo to był rewelacyjny, niezbyt słodki, lekko wytrawnie czekoladowy. Zachwycił wszystkich. Warto się na niego skusić. Przepis podpatrzyłam w książce Nigelli "Jak być domową boginią".
Ilość: tortownica 22cm
Poziom trudności: 5/10
Czas przygotowania: 1,20min
SKŁADNIKI:
Składniki na spód:
- 1 i 1/3 szklanki pokruszonych ciasteczek digestiv
- 50 g miękkiego masła
Na masę serową:
- 500g mielonego twarogu
- 150g brązowego cukru
- 3 duże jajka
- 3 duże żółtka
- 175ml kwaśnej śmietany
- 150g gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Rozgrzewamy piekarnik do 180st.
2. Następnie zagotowujemy wodę.
3. Digestivy mieszamy z masłem i ugniatamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
4. Twarożek ucieramy dodając stopniowo jajka i cukier.
5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
6. Dodajemy do masy serowej ciągle miksując czekoladę i śmietanę.
7. Tortownicę owijamy folią aluminiową i umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym. Naczynie żaroodporne zalewamy do wysokości 2/3 tortownicy wcześniej zagotowanym wrzątkiem. Oba naczynia umieszczamy z piekarniku i pieczemy około 1 godzinę.
8. Po pieczeniu należy poczekać, aż sernik całkowicie ostygnie, następnie należy go schłodzić w lodówce. 30min przed podaniem wyciągamy go z lodówki.
Smacznego!