Sernik czekoladowo - pomarańczowy

Sernik czekoladowo - pomarańczowy

Zdjęcie - Sernik czekoladowo - pomarańczowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami To ciasto, które doskonale wpisuje się w klimat świąt Bożego Narodzenia. Ma intensywnie czekoladowy smak z nutką pomarańczy (znów ten pyszny duet !) i kremową konsystencję. W połączeniu z chrupiącym migdałowo-ciasteczkowym spodem tworzy deser idealny !

Jeszcze rok temu moim faworytem był sernik z pierniczkami, ale dziś nie byłabym tego taka pewna... Na 100% wygrałby sernik czekoladowo-pomarańczowy :-)

Przepis znalazłam u sernikowej mistrzyni, Majanki :)

 

Zdjęcie - Sernik czekoladowo - pomarańczowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki ( na tortownicę o średnicy 20 cm ):

masa serowa :

  • 500 g sera do serników ( użyłam wiaderkowego )
  • 115 g brązowego cukru
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

spód :

  • 125 g ciastek digestive w czekoladzie ( u mnie były to Petitki )
  • 40 g zrumienionych, posiekanych migdałów
  • 70 g stopionego masła
  • 1 łyżka brązowego cukru


Przygotować spód : ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać migdały, cukier i stopione masło. Wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugnieść. Schłodzić w lodówce.

Ser zmiksować z cukrem na gładką masę, następnie dodać czekoladę roztopioną na parze i ostudzoną. Zmiksować, dodać jajka, kremówkę i skórkę pomarańczową. Miksować do momentu, gdy masa stanie się gładka i jednolita.

Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu ostudzić. Wystudzony sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.


Kategorie przepisów