Sernik cytrynowy
Jeden z najlepszych serników na blogu (wiem, że to mówię przy prawie każdym serniku, ale nic na to nie poradzę)! Nie za słodki, lekko kwaskowaty za sprawą pysznego kremu - Lemon Curd. Idealny dla fanów cytrynowych wypieków i nie tylko. Świetnie się sprawdzi jako Wielkanocny wypiek, na pewno wszystkim zasmakuje. Moja rodzina definitywnie uznała go za jeden z moich najlepszych wypieków, więc koniecznie spróbujcie.
Składniki na spód:
- 1,5 opakowania herbatników Digestive (użyłam Holenderskich)
- 150g masła
Herbatniki kruszymy w malakserze lub wałkiem w woreczku strunowym. Masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami. Tortownicę o śr. 20-22cm smarujemy masłem, wykładamy masą herbatnikową spód i boki tortownicy i mocno ugniatamy, aby spód nam się nie rozpadał. Pieczemy spód w 160 stopniach 15 minut.
Składniki na masę serową:
- 680g serka philadelphia (może też użyć serka naturalnego "Twój Smak")
- 200ml śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki mąki
- skórka otarta z dużej cytryny
Dodatkowo - 0,5 szklanki domowego Lemon Curd
Ser zmiksować ze śmietaną i cukrem. Dodać jajka i żółtka jedno po drugim za każdym razem miksować po dodaniu. Dodać mąkę i skórkę, a następnie zmiksować. Masę wylać na lekko ostudzony spód i wyrównać. Na wierzch zrobić kleksy z lemon curdu na całym serniku, a następnie nożem przejechać po całym serniku, aby powstały "esy floresy".
Wsadzić sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na ok. 1h. Po 1h wsadzić patyczek do szaszłyków w sernik i wyjąć. Na patyczku powinny być małe "okruszki" serowe, ale nie płynna masa. Jeśli patyczek będzie w płynnej masie, wstawić na kolejne 10 minut, a potem znowu sprawdzić patyczkiem. Odstawić do ostygnięcia i wstawić na całą noc do lodówki.