Sernik chałwowy

Święta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest pyszny! Polecam nawet niedoświadczonym w kuchni, gdyż jest bardzo łatwy w przygotowaniu:)

Zdjęcie - Sernik chałwowy / Halva cheesecake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Sernik chałwowy

(12 porcji)

Składniki na spód:

  • 120 g ciasteczek digestive lub herbatników
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g miękkiego masła

Składniki na sernik:

  • 1 kg mielonego sera białego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g chałwy
  • 100 g posiekanych kandyzowanych wisienek

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady, posiekanej
  • 1/3 szklanki śmietanki 36 %

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o  średnicy 21 cm.
  2. Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy.
  3. W misce miksera ubij do białości jajka z cukrem, następnie dodaj ser, mąkę ziemniaczaną i pokruszoną chałwę. Zmiksuj na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
  4. Do przygotowanej formy przełóż 1/3 masy, posyp ją wisienkami i wyłóż resztę masy twarogowej.
  5. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 140 oC i dopiekaj kolejne 15 minut. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw tak sernik do ostygnięcia.
  6. W celu przygotowania polewy, wymieszaj posiekaną czekoladę i śmietankę w miseczce i włóż na 30 sekund do mikrofalówki. Po wyjęciu energicznie wymieszaj olej, aż masa stanie się kremowa i jednolita. Polej sernik po jego wystudzeniu i podawaj.

Smacznego!

English version

Zdjęcie - Sernik chałwowy / Halva cheesecake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Halva cheesecake

(12 servings)

Ingredients for the base:

  • 120g digestive biscuits
  • 3 tablespoons cocoa
  • 100 g of butter, softened

Ingredients for cheesecake:

  • 1 kg cream cheese
  • 4 eggs
  • 1 cup sugar
  • 2 tablespoons potato starch
  • 150 g halva
  • 100 g chopped candied cherries

Ingredients for the glaze:

  • 100 g of chocolate, chopped
  • 1/3 cup cream 36%

Preparation:

  1. Preheat the oven to 160 oC, line the bottom of baking pan with baking paper.
  2. Grind the biscuits and mix crumbs soft butter and cocoa. Press firmly and evenly into the prepared pan.
  3. In the bowl of a stand mixer beat eggs with sugar, until light and fluffy, next stir in cream cheese, potato starch and crushed halva. Mix on low speed until smooth.
  4. Transfer 1/3 of cheese nixture into prepared baking pan, sprinkle with chopped cherries a cover with rest of the batter.
  5. Place in preheated oven and bake for an hour, then reduce the temperature to 140 oC and bake for 15 minutes.  Turn off the oven and leave the cheesecake inside to cool.
  6. To prepare the glaze, heat the chocolate and cream in the microwave for 30 seconds, stir and pour over the cheesecake. Serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Sernik chałwowy / Halva cheesecake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy