Sernik chałwowy
Kiedy zobaczyłam ten sernik - najpierw u Myniolinki, a potem u Majanki - od razu bardzo mi się spodobał. Nie mogłam przejść obok niego obojętnie, tym bardziej, że jestem wielbicielką chałwy. A taki sernik to nie lada gratka dla łasucha :) Po prostu musiałam go upiec !
Jest pyszny - ciężki i kremowy, z kawałeczkami chałwy i pyszną polewą . Po prostu niebo w gębie ! Stał się poważnym kontrkandydatem dla sernika czekoladowo-pomarańczowego, który do tej pory był na pierwszym miejscu mojej sernikowej listy przebojów ;)
Przepis autorstwa Doroty.
Składniki :
spód :
- 100 g ciastek digestive ( użyłam Krakusków zbożowych )
- 40 g masła , roztopionego
masa serowa :
- 800 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam twarogu sernikowego z Piątnicy )
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 4 duże jajka
- pół szklanki śmietany kremówki ( 125 ml )
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g chałwy waniliowej lub innej , pokruszonej na drobne kawałki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
polewa chałwowa :
- 150 g chałwy waniliowej lub innej
- pół szklanki śmietanki kremówki ( 125 ml )
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub blenderem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Odstawić.
Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać kolejno jajka, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 170°C . Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą. Na wyższą półkę wstawić formę z sernikiem. Piec przez około 1 godzinę.
Sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca.
Przygotować polewę : chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, aby nie było grudek chałwy ( można zmiksować blenderem ). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała (mieszając, żeby się nie przypaliła) Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Wylać na wystudzony sernik.
Sernik wstawić do lodówki na 12 godzin.