Sernik chałwowy

Kiedy zobaczyłam ten sernik - najpierw u Myniolinki, a potem u Majanki - od razu bardzo mi się spodobał. Nie mogłam przejść obok niego obojętnie, tym bardziej, że jestem wielbicielką chałwy. A taki sernik to nie lada gratka dla łasucha :) Po prostu musiałam go upiec !

Jest pyszny - ciężki i kremowy, z kawałeczkami chałwy i pyszną polewą . Po prostu niebo w gębie ! Stał się poważnym kontrkandydatem dla sernika czekoladowo-pomarańczowego, który do tej pory był na pierwszym miejscu mojej sernikowej listy przebojów ;)

Przepis autorstwa Doroty.

 

Zdjęcie - Sernik chałwowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

spód :

  • 100 g ciastek digestive ( użyłam Krakusków zbożowych )
  • 40 g masła , roztopionego

masa serowa :

  • 800 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam twarogu sernikowego z Piątnicy )
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki ( 125 ml )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy waniliowej lub innej , pokruszonej na drobne kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

polewa chałwowa :

  • 150 g chałwy waniliowej lub innej
  • pół szklanki śmietanki kremówki ( 125 ml )


Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub blenderem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Odstawić.

Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać kolejno jajka, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.

Piekarnik nagrzać do 170°C . Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą. Na wyższą półkę wstawić formę z sernikiem. Piec przez około 1 godzinę.

Sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca.

Przygotować polewę : chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, aby nie było grudek chałwy ( można zmiksować blenderem ). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała (mieszając, żeby się nie przypaliła) Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Wylać na wystudzony sernik.

Sernik wstawić do lodówki na 12 godzin.


 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy