Sernik bez pieczenia Agaty
Składniki
- 0,5 kg twarogu
- 1 szkl. mleka
- 20 dkg cukru pudru
- 3 dkg pektyny
- 250 g herbatników
- 0,5 k. margaryny PALMA
Przygotowanie herbatniki pokrusz i utrzyj z margaryną. Tak powstałą masą wyłóż spód i brzegi tortownicy (na wysokość ok. 1-2 cm). Wstaw do lodówki do stężenia. Twaróg zmiel w maszynce lub prasce do ziemniaków. Dodaj cukier puder i ucieraj. Możesz dodać 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany. Pektynę rozpuść w mleku i gotuj ok. 3 minuty. Możesz użyć żelfix, tylko pamiętaj żeby zmniejszyć ilość dodanego cukru pudru. Do przestudzonego mleka dodaj trochę masy twarogowej i dobrze wymieszaj. Całość przelej do reszty masy twarogowej, dobrze wymieszaj i przełóż na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch możesz udekorować świeżymi owocami lub galaretką, albo jednym i drugim :-)
Historia przepisu z szuflady Agaty:
"Przepis ten ma już 36 lat. Często był on robiony w sposób... "kolektywny" tzn. robiony ze wspólnych produktów sąsiadek. To były czasy, kiedy na klatce wszyscy się znali a prośba o pożyczenie szklanki cukru była czymś zupełnie naturalnym. Po przygotowaniu ciasta każda z sąsiadek dostała swój kawałek. Wspaniałe czasy i przepis, który smakiem przywołuje dziecięce, bardzo przyjemne wspomnienia :)"