Sernik amerykański z borówką
Kiedy w sklepie zobaczyłam w bardzo dobrej cenie serek Ostrowia, wiedziałam, że muszę upiec z nich sernik. I to nie byle jaki, bo amerykański.
Z przepisu, który mam spisany na kartce od kilkunastu lat, oczywiście nie mogłam się rozczytać, bo pismo mam iście lekarskie, ale dałam radę i od siebie dodałam borówki i troszkę inny spód.
Sernik oprócz tego, że wykonany ze specjalnych serków to pieczony w wodzie. Ma przez to delikatną konsystencję i aksamitny smak.
Polecam, jest przepyszny, niestety dość drogi, ale od czasu do czasu warto zainwestować w ten wyjątkowy smak.
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Z przepisu, który mam spisany na kartce od kilkunastu lat, oczywiście nie mogłam się rozczytać, bo pismo mam iście lekarskie, ale dałam radę i od siebie dodałam borówki i troszkę inny spód.
Sernik oprócz tego, że wykonany ze specjalnych serków to pieczony w wodzie. Ma przez to delikatną konsystencję i aksamitny smak.
Polecam, jest przepyszny, niestety dość drogi, ale od czasu do czasu warto zainwestować w ten wyjątkowy smak.
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
- kruche ciastka - dałam pełnoziarniste BelVita - około 16-18 ciastek
- 3 łyżki miękkiego masła
- 11 serków Ostrowia śmietankowych (tych o wadze 120 g)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 laska wanilii
- otarta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka borówek amerykańskich
Przygotowanie:
- przygotować formę: w środku delikatnie wysmarować masłem, spód i brzegi a z zewnątrz podwójnie owinąć folią aluminiową - musi być bardzo szczelnie owinięta
- rozkruszyć ciastka, dodać masło, połączyć i wylepić nimi spód tortownicy
- do miski miksera przełożyć serki, dodać cukier puder i całość dokładnie zmiksować
- dodawać jajka jedno po drugim i każde miksować około 1-2 minut, całość ma tworzyć idelanie gładką masę
- dodać ziarenka z laski wanilii i otartą skórkę cytrynową
- wylać masę do przygotowanej wcześniej formy, wysypać borówki, nie mieszać, tylko je równomiernie rozsypać
- tortownicę z sernikiem umieścić w kąpieli wodnej: ja korzystam z głębokiej formy, która jest na wyposażeniu piekarnika, nalewam wody do 1/3 jej wysokości i wstawiam formę z sernikiem do nagrzanego piekarnika do 165 stopni, tak piekę 15 minut, następnie zmniejszam do 150 stopni i dopiekam kolejne 45 minut
- po tym czasie należy wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zosatwić w nim sernik na około 15-20 minut
- następnie wyciągamy zupełnie z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, na noc wstawiamy do lodówki
Smacznego;)