Sernik

Przypomniałam sobie o jednym z pierwszych ciast , które kiedykolwiek piekłam. Swego czasu , sernik ten dość często gościł na naszym stole (także świątecznym). I właśnie dzisiaj nadszedł czas , żeby odświeżyć ten przepis :-)


Przepis:

SPÓD:
- 2 jaja
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao (lub mąki ziemniaczanej,jeśli ktoś woli jasne ciasto)
- 7 dag margaryny

Ubić pianę z białek, dodawać cukier i żółtka, ciągle ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać rozpuszczoną margarynę. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy i piec ok.15 minut w temp.180-200°C.

MASA SEROWA:
- 80 dag zmielonego białego sera
- 1,5 szkl. cukru
- 1 kostka margaryny
- 6 jaj (piana z białek)
- 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat rumowy (może być oczywiście inny)

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Dodać pozostałe składniki (na końcu piana z białek) i dobrze wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód i wszystko razem piec ok.1 godziny w temp. 180-200°C.

Przepisy z tych kategorii

Sernik korzenny wyśmienity !

Sernik korzenny wyśmienity !

PomidoriBazylia PomidoriBazylia
Pomidor i bazylia

Sernik królewski – przepis
16

Sernik królewski – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik wiedeński pod migdałową pierzynką
12

Sernik wiedeński pod migdałową…

Laura Laura
Cafe Babilon

Sernik. Na piernikowym spodzie, z piernikową polewą :)
4

Sernik. Na piernikowym spodzie…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Seromakowiec
15

Seromakowiec

gania gania
My cuisine

Czas na sernik
2

Czas na sernik

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki