Serek pieczarkowy
Za takim "sklepowym" nie przepadam, ale domowy uwielbiam.
/ źródło: "Tanie gotowanie" Hanna Szymanderska/
Składniki:
500g obsuszonego sera twarogowego (swojskiego)*
4 łyżki białego wytrawnego wina**
20 dag pieczarek
2 - 4 ząbki czosnku
suszony tymianek
sól, pieprz
6 płaskich łyżek masła
Pokruszony ser ułożyć na talerzu, lekko posolić, przykryć, zostawić, aż zgliwieje (będzie wydzielał nieprzyjemny zapach). Pieczarki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, usmażyć pieczarki, doprawić pieprzem, tymiankiem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.zdjąć z ognia, wymieszać z winem. Na drugiej patelni stopić pozostałe masło, wyłożyć zgliwiały ser i, mieszając, smażyć na małym ogniu, aż wszystkie grudki sie rozpuszczą. Dodać przygotowane pieczarki, podgrzewać na małym ogniu, dokładnie mieszając, przełożyć do salaterki, ostudzić.
Smacznego:)
* ser sprzedawany w kostkach w super- i hipermarketach nie zawsze sie nadaje. Zazwyczaj zawiera zbyt dużo wody, przez co nie otrzymamy z niego dobrego serka. Będzie dość twardy i z mnóstwem grudek. Sprawdziłam...niestety:)
** dodatek wina białego nie jest konieczny, ale znakomicie poprawia smak serka. Jednak należy uważać, aby nie przesadzić z jego ilością:)