Scones dyniowe

Scones dyniowe

Zdjęcie - Scones dyniowe (Pumpkin scones). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje pierwsze scones! <3
I pierwszy jednocześnie z obiecanych przepisów na wykorzystanie puree dyniowego :) Tutaj - kilk, znajdziecie instrukcję (bo trudno to nazwać przepisem) jak je zrobić.

Scones są naprawdę smaczne, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Dla mnie najfajniejsze z masłem i kapką konfitury z czarnej porzeczki. Tudzież innej, jeśli takową akurat macie.
I ten k o l o r !

Polecam!




Scones dyniowe
(przepis na ok 20 bułeczek)

350 g mąki pszennej
50 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
150 g pureé z dyni
100 - 120 g rodzynek
20 ml mleka
2 duże jaja


Piekarnik nagrzewamy do 220 st C (bez termoobiegu).

W misce łączymy mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Wgniatamy palcami zimne masło, jak przy robieniu kruszonki.

W drugiej misce mieszamy trzepaczką jajka z pureé dyniowym, rodzynkami i mlekiem.

Łączymy suche składniki z mokrymi, wyrabiamy krótko (!). Ciasto będzie ciężkie i dość klejące - tak ma być, nie dosypujemy już więcej mąki :) Przekładamy je na stolnicę / blat porządnie wysypany mąką, rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. Ostrą foremką (u mnie średnica foremki 5 cm) wykrawamy bułeczki.

Scones układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok 10 - 12 min - powinny być ładnie zarumienione z wierzchu i mocnoooo wyrośnięte :)

Najsmaczniejsze tego samego dnia.



Zdjęcie - Scones dyniowe (Pumpkin scones). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



• • •



Pumpkin Scones
(for about 20 small buns)

350 g of wheat flour
50 g cold butter, cut into small cubes
3 teaspoons baking powder
1 teaspoon salt
1 and 1/2 tablespoons brown cane sugar
150 g mashed pumpkin
100 - 120 g raisins
20 ml of milk
2 large eggs

Preheat oven to 220 degrees C (no convection).

In a bowl, combine flour, sugar, salt and baking powder. Add cold butter then rub in with your fingers, as if making crumble.

In another bowl, whisk the eggs, pumpkin puree, raisins and milk.

Combine the dry ingredients with wet ones, knead briefly (!). The dough will be quite sticky and heavy - so it has to be, don’t put any more flour :) Transfer dough to the cutting board / tabletop generously scattered with flour, roll a thickness of about 1.5 cm. Make a circles with a sharp cutter (diameter of 5 cm).

Put the socnes on a baking tray lined with baking paper. Bake for about 10 - 12 minutes - should be nicely browned on top and grown.


Tastes best on the same day.

Kategorie przepisów