Schab zapiekany z mozzarellą
Przedstawiam kolejny szybki pomysł na obiad dla zabieganych, a lubiących smacznie i domowo zjeść:). Soczyste kotlety ze schabu (najlepiej z kością) zapiekane z mozzarellą w miodowo-musztardowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Danie praktycznie „robi się samo” w piekarniku, więc w międzyczasie można przygotować dodatki np. z puree z kapustą i brie i lekką sałatkę, które stworzą przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Schab zapiekany z mozzarellą
(6 porcji)
Składniki:
- 6 kotletów schabowych z kostką, każdy po ok 150-200 g
- 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki
- 300 ml śmietanki 18 %
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- 150 g startej mozzarelli
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Mięso umyj, osusz, dopraw solidnie solą i pieprzem z każdej strony, po czym i umieść w naczyniu do zapiekania. Na tak przygotowane kotlety wyłóż cebulę wraz z pieczarkami.
- W miseczce dokładnie wymieszaj musztardę, miód i mąkę. Następnie, cały czas mieszając, wmieszaj śmietankę, po czym dopraw całość solą i pieprzem.
- Polej sosem mięso i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut, po czym posyp kotlety mozzarellą i dopiekaj kolejne 10 minut.
- Wyjmij danie z piekarnika i odstaw na 5-10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Pork chops baked with mozzarella
(6 servings)
Ingredients:
- 6 pork chops, 150-200 g each
- 2 onions, thinly sliced
- 150 g mushrooms, sliced
- 2 tablespoons Dijon mustard
- 3 tablespoons honey
- 1 tablespoon flour
- 300 ml of cream
- salt, pepper and nutmeg to taste
- 150 g of grated mozzarella cheese
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC.
- Wash and pat dry the pork, season with salt and pepper and place in baking dish. Top each pork chop with sliced onion and mushrooms.
- In a medium bowl, mix the mustard, honey and flour. Next stir in the cream and season with salt and pepper.
- Pour the sauce over the meat and place in the preheated oven. Bake for 40 minutes, next top each cutlet with mozzarella cheese and bake another 10 minutes.
- Remove pork chops from the oven and set aside for 5-10 minutes. Serve with your favorite side dishes.
Enjoy!