Schab zapiekany z mozzarellą

Schab zapiekany z mozzarellą

Przedstawiam kolejny szybki pomysł na obiad dla zabieganych, a lubiących smacznie i domowo zjeść:). Soczyste kotlety ze schabu (najlepiej z kością) zapiekane z mozzarellą w miodowo-musztardowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Danie praktycznie „robi się samo” w piekarniku, więc w międzyczasie można przygotować dodatki np. z puree z kapustą i brie i lekką sałatkę, które stworzą przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Schab zapiekany z mozzarellą

(6 porcji)

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych z kostką, każdy po ok 150-200 g
  • 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml śmietanki 18 %
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 150 g startej mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Mięso umyj, osusz, dopraw solidnie solą i pieprzem z każdej strony, po czym i umieść w naczyniu do zapiekania. Na tak przygotowane kotlety wyłóż cebulę wraz z pieczarkami.
  3. W miseczce dokładnie wymieszaj musztardę, miód i mąkę. Następnie, cały czas mieszając, wmieszaj śmietankę, po czym dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Polej sosem mięso i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut, po czym posyp kotlety mozzarellą i dopiekaj kolejne 10 minut.
  5. Wyjmij danie z piekarnika i odstaw na 5-10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pork chops baked with mozzarella

(6 servings)

Ingredients:

  • 6 pork chops, 150-200 g each
  • 2 onions, thinly sliced
  • 150 g mushrooms, sliced
  • 2 tablespoons Dijon mustard
  • 3 tablespoons honey
  • 1 tablespoon flour
  • 300 ml of cream
  • salt, pepper and nutmeg to taste
  • 150 g of grated mozzarella cheese

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. Wash and pat dry the pork, season with salt and pepper and place in baking dish. Top each pork chop with sliced onion and mushrooms.
  3. In a medium bowl, mix the mustard, honey and flour. Next stir in the cream and season with salt and pepper.
  4. Pour the sauce over the meat and place in the preheated oven. Bake for 40 minutes, next top each cutlet with mozzarella cheese and bake another 10 minutes.
  5. Remove pork chops from the oven and set aside for 5-10 minutes. Serve with your favorite side dishes.

Enjoy!

Zdjęcie - Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów