Schab z boczniakami
przepis:
3 plastry schabu
20 dag boczniaków
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki czerwonego wina
1/4 szklanki śmietany 30 %
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
Schab umyć, pokroić w paski.
Boczniaki umyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w paski tak jak schab.
Cebulę i czosnek drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła z dodatkiem oleju.
Mięso przesmażyć, oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek , dodać boczniaki, chwilę smażyć.
Mięso dodać do grzybów, dolać wino, przecier pomidorowy, tymianek i dusić razem aż mięso będzie miękkie.
Dolać śmietankę i jeśli trzeba zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej.