Schab w sosie winno-cebulowym
Zdjęcie dzisiejsze wygląda średnio atrakcyjnie, ale potrawa była palce lizać, dlatego je zamieszczam. Przepis z "Kuchni włoskiej", zmodyfikowany.
Składniki:
60 dag schabu (w oryginale: pierś z indyka)
4 duże cebule
3 łyżki oliwy, łyżka masła
500 ml bulionu (ja zamieniłam bulion na białe wytrawne wino, dorzuciłam kostkę rosołową)
sól, pieprz
Schab natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na oliwie i maśle. Posiekaj cebulę w dowolne kawałki, podsmaż i dolej wino lub bulion. Duś całość przez około godzinę. Następnie dopraw solą i pieprzem. Wyjmij mięso, sos zmiksuj.
Podawaj mięso pokrojone na plastry, polane sosem. Naszym zdaniem najbardziej pasuje do drożdżowych pyz lub klusków francuskich.