Schab w sosie winno-cebulowym

Schab w sosie winno-cebulowym

Zdjęcie dzisiejsze wygląda średnio atrakcyjnie, ale potrawa była palce lizać, dlatego je zamieszczam. Przepis z "Kuchni włoskiej", zmodyfikowany.

Składniki:

60 dag schabu (w oryginale: pierś z indyka)

4 duże cebule

3 łyżki oliwy, łyżka masła

500 ml bulionu (ja zamieniłam bulion na białe wytrawne wino, dorzuciłam kostkę rosołową)

sól, pieprz

Schab natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na oliwie i maśle. Posiekaj cebulę w dowolne kawałki, podsmaż i dolej wino lub bulion. Duś całość przez około godzinę. Następnie dopraw solą i pieprzem. Wyjmij mięso, sos zmiksuj.

Podawaj mięso pokrojone na plastry, polane sosem. Naszym zdaniem najbardziej pasuje do drożdżowych pyz lub klusków francuskich.

Kategorie przepisów