Schab pod pierzynką z kurek
Koniec lipca, zatem nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności jaką są kurki. Niestety zakupione, a nie zbierane samodzielnie, no ale najważniejsze, że wylądowały w pysznej potrawie :) Schab pieczony z kurkami i porem jest kruchy, miękki i aromatyczny. Doskonały na niedzielny obiad.
SCHAB POD PIERZYNKĄ Z KUREK
(4 porcje)
4 kotlety schabowe bez kości,
250g małych kurek,
1 por,
100g sera żółtego (np. gouda),
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
1 szklanka mocnego bulionu wołowego,
½ szklanki śmietanki 18% do sosów,
1 łyżka mąki,
sól i pieprz
Kurki i por oczyścić. Por pokroić w plastry. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kotlety z obu stron. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Kurki podsmażyć na tłuszczu po mięsie. Po kilku minutach wlać bulion i zagotować. Dodać mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody oraz śmietankę. Gotować chwilę, intensywnie mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec wrzucić pokrojone pory.
Wszystko to razem rozłożyć na mięsie i posypać startym serem. Naczynie przykryć folią aluminiową i dusić w piekarniku ok. 1,5 godziny. Na mniej więcej 15-20 minut przed końcem zdjąć folię, aby sos mógł zgęstnieć.
(przepis z magazynu "To jest pyszne" 2/2010 z moimi zmianami)