Schab po kowalsku
- 4 plastry schabu bez kości o grubości ok. 2 cm
- 2 jajka
- bułka tarta
- 1 duża cebula
- spora szczypta curry
- 5-6 łyżek tartego żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki keczupu
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Nie ma jak stare sprawdzone przepisy w nowej interpretacji :) Niby zwyczajne schabowe... a po dodaniu kilku sprawdzonych składników stają się zupełnie nowym daniem. Polecam wszystkim, którym znudziło się tradycyjne wydanie kotletów i mają ochototę na coś ciekawszego. Uwaga! Kotlety są dosyć syte :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie proporcje majonezu i ketchupu.
Mięso rozbić na cienkie plastry. Posolić. Kotlety obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku a później w tartej bułce. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ze smażenia kotletów. Doprawić solą, pieprzem i curry. Dusić aż cebulka zmięknie.
Na każdy wcześniej usmażony kotlet nałożyć około 1 łyżki usmażonej cebuli, posypać tartym serem, posmarować keczupem wymieszanym z majonezem. Zapiec na patelni pod przykryciem lub w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Źródło: przystole.blox.pl